kalendar, planer, šolja, sat

Kako upotrebiti gejmifikaciju na događajima?

Šta je zapravo gejmifikacija i čemu služi? Gejmifikacija se može opisati kao implementacija takmičarske prirode i strukture video igara u situacijama izvan sveta zabave. Kada se radi o događajima organizovanim u cilju učenja novih tehnika ili metoda, ili slična vrsta poslovnih događaja, gejmifikacija u suštini znači da će prisutni imati mogućnost da se istovremeno igraju i uče.

Mobilni uređaji su ključni za gejmifikaciju, i to su pre svega smartfoni. Pošto se slobodno može reći da u današnje vreme svako poseduje jedan, onda je sasvim sigurno da će cela publika moći da učestvuje i da se angažuje u nešto više od pukog pasivnog učenja. Međusobna interakcija i uživanje su glavni cilj ovoga, ali postoje i mnogi drugi benefiti, a u nastavku teksta ćete saznati kako sve možete upotrebiti gejmifikaciju na nekom svom događaju.

Začinite malo svoje prezentacije

Ovo dolazi do izražaja jedna od najpopularnijih upotreba video igara, a to je transformacija usmenih prezentacija u zabavno, interaktivno izlaganje, pri čemu publika aktivno učestvuje. Sa malo mašte i nekoliko aplikacija, postići ćete neverovatan efekat koji se pre svega ogleda u tome što će se sami izlagači više uživeti, dok će slušaoci biti koncentrisaniji i pažljivije će pratiti.

Za početak možete iskoristiti aplikacije poput TweetWall-a ili LiveTweetApp-a koji će vam omogućiti da nadgledate i birate tvitove prema svom nahođenju. Možete organizovati anketu među prisutnima, omogućiti da daju svoje odgovore na tviteru ili instagramu, i potom objaviti rezultate uživo.

Gamify predstavlja izuzetno korisnu aplikaciju koja služi da ceo vaš događaj pretvori u interaktivnu pozornicu, sa komponentama koje transformišu prezentacije sa anketama i integracijom društvenih mreža. Možete ponuditi nagrade onima koji odluče da učestvuju u anketi, a te nagrade mogu biti novčane, koje su uvek stimulišuće, ili poseban VIP pristup određenim događajima, sertifikate, ili popuste u hotelima.

Povećajte interakciju na štandovima događaja

U slučaju da je vaš cilj isključivo da povećate “saobraćaj” i broj posetilaca na štandovima vašeg događaja, onda za vas postoje raznovrsne aplikacije dizajnirane upravo u tu svrhu. Aplikacija kao što je Livecube služi da motiviše prisutne sa bedževima, poenima ili opipljivim nagradama koristeći Twitter i druge aplikacije u procesu.

Prisutni mogu da iskoriste svoje tablete ili telefone da se prijave na lokaciju događaja, komuciraju sa izlagačima i drugim gostima, i ispunjavaju ankete, i to sve za poene. Oni koji osvoje najviše poena mogu osvojiti nagrade u okviru aplikacije, a koje se mogu javno i uživo mogu objaviti na monitorima, zajedno sa pobednikom.

Druge odlične platforme su SCANVenger Hunt i Go Game koje implementiraju model skupljanja trofeja na događaj i na taj način pospešuju celokupno angažovanje i učešće prisutnih. Posteri i natpisi sa QR kodovima, koji se mogu skenirati, mogu se postaviti na različite štandove i na taj način omoguće igračima da skeniraju kod i tako saznaju gde da idu dalje.

prezentacija, događaj

Na ovaj način se postiže da prisutni više saznaju o štandu na kom se nalaze, vašem celokupnom događaju i sponzorima, i to sve dok su stimulisani poenima koje dobijaju. Go Game platforma dodatno ohrabruje timove da komuniciraju između sebe, prave fotke i video klipove koji su kasnije ocenjivani od strane svih i prezentovani od strane koordinatora događaja.

Pospešite umrežavanje među učesnicima događaja

Postoji dosta aplikacija koje koje služe u svrhu povećanja i dodatnog podsticaja za umrežavanje među posetiocima, predavačima i izlagačima, ali postoje i drugi načini koji će dodatno podstaknuti goste na međusobnu komunikaciju. Na primer, korišćenjem Hostsuite-a možete napraviti svoj sopstveni feed za društvene mreže, objaviti ga na velikom monitoru i potom izabrati najzabavnije i najkreativnije postove koje ćete nagraditi.

Štandovi za triviju mogu iskoristiti rentalne tablete ili telefone da testiraju pojedince ili timove na teme koje se odnose na događaj ili određenu industrijsku nišu. Nasumična pitanja će dodatno stimulisati ljude da se stalno vraćaju, a vi možete menjati nagrade kako događaj odmiče.

Grupne aktivnosti u vidu malih diskusija mogu dodatno da podstaknu umrežavanje, a dodatni stimulansi u vidu večere ili koktela će već dovesti do uključivanja svih učesnika. Uz dodatak 5-minutnih vežbi umesto pauza za kafu, održaće energiju na visokom nivou bez kofeina, van-programske aktivnosti će uticati na ljude da nastave sa druženjem čak i kad se aktivnosti vezane za sam događaj zvanično završe.

Glavna poenta gejmifikacije je da omogući prisutnima da se zabave, a da nisu ni svesni prednosti koje su dobili, zbog čega je bitno da identifikujete svoje ciljeve i ciljnu publiku unapred, kako biste mogli da koncipirate igre oko onoga što prisutni zaista žele i oko podataka koje vi želite da skupite.

Nakon što ste definisali ciljeve, tehnologija se može iskoristiti da se oni ostvare na najkretaivniji i najzabavniji mogući način. U slučaju da vam je takođe potrebna profesionalna organizacija događaja, dovoljno je da nam kažete šta želite a Evento tim će to sprovesti u delo.

decor