Svetionik - beacon tehnologija

Kako Beacon tehnologija može da poboljša vaš događaj

Beacon tehnologija je dostupna na tržištu već neko vreme, ali možda niste imali prilike da čujete o ovoj inovaciji na našim prostorima. Zato je pravo vreme da se upoznate sa beacon tehnologijom i da saznate kako može da poboljša vaš događaj.

Šta je beacon tehnologija?

Beacon je engleska reč i znači far ili svetionik. Kakve veze ima svetionik sa tehnologijom i događajima? Ova reč je izabrana za opis nove tehnologije sa razlogom. Kao i svetionik, beacon uređaj ima ulogu da obaveštava sve koji se nalaze u blizini.

Kako ne bi došlo do zabune, termin je patentirao Epl 2013. godine, a tehnologija giganta se zvanično naziva iBeacon, a onda dozvoljava mobilnim aplikacijama da osluškuju signale u realnom okruženju i da reaguju na osnovu njih. Nisu vam potrebne SMS poruke u ovom slučaju, jer se tehnologija zasniva na upotrebi bluetooth tehnologije niske potrošnje.

Šta je Blutut niske potrošnje (Bluetooth Low Energi – BLE)

Blutut niske potrošnje je bežično okruženje koje se koristi za odašiljanje poruka na kratkim razdaljinama. Kao što možete da zaključite po imenu, osmišljena je sa ciljem niske potrošnje energije i troškova, dok je domet komunikacije sličan njenom prethondiku, klasičnoj blutut tehnologij.

BLE se od klasične blutut tehnologije razlikuje po više stvari:

  • Potrošnja energije BLE je mnogo manja i može da traje čak 3 godine na samo jednoj bateriji;
  • BLE je od 60 do 80 procenata jeftiniji u odnosu na klasični Blutut;
  • BLE se koristi za periodični transfer manje količine podataka, dok se klasični blutut koristi za složenije aplikacije koje zahtevaju konstantnu komnuikaciju i veći transfer podataka.

Zašto je beacon važan?

Beacon je zapravo mali uređaj pomoću kojeg se šalju visoko relevantne poruke vlasnicima smartfon uređaja na specifičnoj lokaciji. Beacon koristi radio talase da naglasi svoje prisustvo pametnim telefonima.

Uz primenu iBeacon tehnologije, može se pribaviti informacija gde se tačno određeni posetilac nalazi u nekom prostoru. Najviše se primenjuje u maloprodaji, zato što pruža mogućnost da se potrošačima pošalju veoma relevantne oglasne poruke na njihove pametne uređaje.

Beacon tehnologija na konferenciji

Kako to izgleda?

Potrošač sa pametnim telefonom ulazi u prodavnicu. Instalirane aplikacije sa iBeacon komunikacijskim protokolom osluškuju iBeacon signale. Kada aplikacija prepozna signal, ona komunicira sa svojim serverom, koji zatim pokreće radnju.

To može biti obična poruka (Dobrodošli u X, obradovaće vas popust X čokolade), a može biti i visoko kontekstualna poruka – potrošač koji prolazi pored odeljka sa mlekom dobija poruku: „Ne zaboravi da nema mleka u frižideru”.

Kako se beacon može koristiti na događaju?

Beacon tehnologija je naročito korisna na seminarima, sajmovima i konferencijama. Posetioci na ovakvim doagađija se često vrte u krug, pokušavajući da se sete da li su bili na određenom štandu. Sa beacon tehnologijom, područja događaja mogu da se čekiraju u realnom vremenu, kroz signal beacon uređaja poslat pametnom telefonu posetioca.

Pored toga, beacon tehnologija može da šalje obaveštenja posetiocima, kao što su „Glavni govornik počinje svoju prezentaciju za 15 minuta – zauzmite svoje mesto!” ili „Uzmite šoljicu X brenda kafe u našem prostoru za osveženje”, ukoliko se posetioc nalazi u blizini.

Beacon tehnologija nije samo od koristi posetiocima. Može biti neverovatno korisna osoblju. Osoblje može primati poruke organizatora. Zamislite situaciju: gost je prosuo kafu i potrebno je zameniti stolicu.

Obično organizator koristi grupni kanal za slanje poruka, u kojem se obavlja sva komunikacija. Sa beacon tehnologijom, poruka može biti poslata onom članu osoblja koji se nalazi najbliže problemu, bez opterećenja cele grupe i stvaranja konfuzije i gužve.

Čak i nakon samog događaja, ova tehnologija može biti od koristi, sa podacima o poseti koji se mogu analizirati za uspešnije organizovanje događaja u narednim prilikama.

Beacon tehnologija se može upotrebiti u razne svrhe, a organizacija događaja je samo jedna od njih. Ako želite da organizujete uspešan događaj, Evento agencija za organizaciju događaja može biti vaš partner.Kako Beacon tehnologija može da poboljša vaš događaj

decor