Sala za venčanje sa belim dekorom

Kako odabrati salu za proslavu venčanja?

Odabir najlepše sale za venčanje predstavlja prvi izazov sa kojim se budući mladenci susretnu u želji da ozvaniče i krunišu svoju ljubav. Istina je da je prilikom izbora najboljeg prostora za taj događaj potrebno obratiti pažnju na mnogo detalja, ali kako vam nijedan od njih ne bi zadavao glavobolju – pred vama su saveti da to učinite lako i uspešno.

Obratite pažnju na karakteristike mesta

Kvalitet sale za venčanje možete donekle naslutiti već pri samoj poseti mestu, odnosno restoranu ili hotelu u kojem biste organizovali venčanje. Ukoliko ste u prilici, obiđite lokaciju koju ste imali u planu da rezervišete. 

Informacije iz prve ruke o uslužnosti osoblja, higijeni prostorija i prostranosti sale (odnosno skučenosti) mogu vas poštedeti neprijatnih iznenađenja ili teškog uklapanja sa vašim željama.

Birajte salu koja je prostrana i izdržljiva

Najbolja sala za venčanje je ona koja je toliko prostrana da će za sve goste biti mesta i da neće dolaziti do nepotrebnog guranja, ili nemogućnosti cirkulisanja svežeg vazduha. Takođe, u jednoj kvalitetnoj i ozbiljnoj sali za venčanja treba da budu postavljeni i podovi visoke izdržljivosti.

Razlog je jednostavan – 80% vremena na svadbama gosti provode igrajući na podijumu. Ne bi valjalo da je pod podložan ugibanju ili da je presvučen debelim tepihom – zarad stabilnosti vaših gošći na štiklama.

Koliki bi prostor za svadbu trebalo da bude je pitanje na koje će vam odgovor dati brojčana vrednost vaših gostiju. Koliko gostiju – tolika i sala. Na oko 100 gostiju, u redu je iznajmiti i malu salu, do nekih 200 metara kvadratnih, dok, pretpostavljate, za veći broj zvanica će i potrebe prijema biti zahtevnije.

Dajte prednost klimatizovanom prostoru

Niko ne želi da sedi u zagušljvoj sali koju deli sa bar još 100 ljudi, ili da se do iznemoglosti hladi lepezama ili salvetama. Od velike je važnosti da vašim gostima omogućite prijatnu atmosferu u prostoru koji će se kostantno rashlađivati.

Idelano bi bilo da klima sistem bude napravljen tako da omogućava konstantnu izmenu vazduha i ubacivanje svežeg vazduha kao i mogućnost ubacivanja različitih mirisa (po želji) kroz ventilacioni sistem. Ovih nekoliko faktora omogućiće izuzetno prijatan boravak u banket sali bez obzira na spoljašnju temperaturu.

Razmislite o temi venčanja

Ukoliko imate posebne želje za organizaciju venčanja, a znate da to ne možete izvesti sami ili vam je potreban stručni savet, možete se obratiti profesionalnim dizajnerima ili se za pomoć obratiti direktno osoblju restorana. S druge strane, ako ste već osmislili kako će vaše venčanje izgledati, birajte prostor koji će to omogućiti.

Shodno tome želite li venčanje unutar sale ili pod otvorenim nebom treba pripremiti dekoraciju, tehničku opremu i odgovarajuće posluženje. Nemaju sve sale opciju za venčanje napolju i to bi trebalo da imate u vidu. Ako ste zamislili vintage temu venčanja, sigurno vam neće odgovarati moderni objekti, koliko god ispunjavali vaše ostale kriterijume.

Dakle, ukoliko imate zamišljenu temu venčanja, to je još jedan faktor koji utiče na odabir sale. Proverite da li su sve vaše zamisli ostvarljive

Sala za venčanje sa rustičnom dekoracijom

Odaberite oblik stolova i pazite na raspored sedenja

Pošto ste utvrdili kriterijum za odabir (veličine) sale – broj gostiju, treba razmisliti kakav raspored sedenja bi bio najekonomičniji za taj broj ljudi, odnosno – kakav će biti i oblik stolova. 

Oblik stolova je i velika stavka u izgledu enterijera, pa se pri tom odairu možete služiti i varijantom koja je vama privlačnija. Tako i na taj način možete doći do izgleda najlepše sale za venčanja.

U ponudi su uglavnom okrugli stolovi ili stolovi na duž (slavski stolovi). Praktičnije rešenje bi verovatno bili okrugli stolovi, jer će gostima biti lakše da ustaju onda kada oni žele, a da pritom ne moraju nikoga da pomeraju.

Sa druge strane, kada su u opticaju stolovi na duž, onda je vrlo verovatno da će više ljudi moći da sedne a i oni su odličan izbor kada su velike svadbe u pitanju. Ne brinite – rešenje postoji.

Postoje kraći stolovi na duž, zauzimaju manje mesta i takođe mogu biti veoma praktični. Ipak, na kraju je najbitnije da odaberete onaj oblik stola koji vama deluje najzanimljivije i možda onaj koji ste planirali, kada ste nekada zamišljali vaše venčanje.

Prilikom pravljenja rasporeda sedenja, vodite računa o tome ko se s kim najbolje slaže, a ukoliko ćete za jedan sto staviti goste koji se uglavnom ne poznaju, probajte da ih uklopite po njihovim karakterima ili zanimanjima

Stolovi su dakle sledeći kriterijum izbora sale, odaberite tip sedenja koji će najviše odgovarati i vama i vašim gostima.

Dekorišite salu po svom ukusu

Dekoracija sale za svadbu je kao “šlag na torti”, koja čini da vaš bračni život počne romantično i slatko. Potrebno je samo da naglasite koje boje volite ili želite, koje vam je omiljeno cveće, i uz podršku profesionalaca dobićete savršeno dekorisanu salu za venčanje. 

Da bi jedno venčanje nalikovalo na bajkoviti ambijent, tu treba da se nađu sveće, perlice, kristali, mašne, baloni i različita svetla sa podesivim intenzitetom sijanja i boja. Letnja venčanja na otvorenom su idealna za postavljanje takozvane “hupe za venčanja” ili gazeba, čiju okolinu možete ukrasiti i kamenčićima ili drvetom.

Da li je u svakom prostoru moguća dekoracija kakvu želite? Verovatno da ne, jer to zavisi i od oblika stolova, osvetljenja, kao i generalno kapaciteta prostora. Dekoracija je dakle još jedna stavka o kojoj treba razmisliti. 

Sijalice iznad stola u sali za venčanje

Obratite pažnju na mesto za muziku i podijum za igru

Jednom kada odaberete muzičare koji će vas uveseljavati na svadbi, morate se pozabaviti razmišljanjem o tome – kako da i njima bude udobno na vašoj proslavi. Ukoliko se i oni budu lepo provodili, vaši gosti će biti mnogo zadovoljniji. Iako njihov posao jeste da prave dobru atmosferu, ukoliko im nešto ne bude odgovaralo – to će se lako primetiti.

Pojedine bendove za svadbe prati velika oprema, neki bendovi za svadbe broje mnogo članova i sve to morate imati u vidu kada planirate stolove za njihov smeštaj ili mesto gde će povezati svoju opremu.

Idealna sala za svadbu svakako ne bi trebalo da ima uzak i skučen prostor za muzičare, tako da birajte one sale gde je bina za njih bliža središnjem delu – kako bi ih svi videli. Gledajte da to bude što bliže podijumu za igru – koji treba da bude prostran, raščišćen i bez smetnji u vidu stolova.

Najbitnije kod izbora najbolje sale za proslavu je to da vi budete zadovoljni njenim izgledom i da se ona uklapa u ono što ste zamislili. Kako bi sve bilo baš po toj zamisli, ovih nekoliko, osnovnih pravila pri izboru sale se treba pridržavati i lako ćete naći salu baš po vašoj meri. Želimo vam sreću u traženju sale i daljem, zajedničkom životu.

decor