studenti na predavanju

Zašto posećivati studentske seminare

Onog momenta kada upišete fakultet, vaš svet se potpuno menja. Tačno je da imate više obaveza i odgovornosti, ali isto tako vam se nudi i više prilika da upoznate ljude sličnih interesovanja, kao i da prisustvujete događajima koji su značajni za vaš lični i profesionalni razvoj.

Reč je o čuvenim studentskim seminarima. Oni se organizuju na nivou svakog fakulteta, više puta u toku godine i sa različitim motivima. Ukoliko još uvek niste prisustvovali sličnom događaju, ili niste sigurni da li bi trebalo, u nastavku teksta saznajte razloge zbog kojih bi trebalo da se priključite svojim kolegama.

Seminari su dostupni svima

Nekada su seminari i konferencije bili rezervisani za uzak krug ljudi, međutim danas je mnogo lakše pristupiti ovakvim programima. Najčešće je dovoljno da dostavite samo podatke i motivaciono pismo u kome ćete opisati zašto želite da prisutvujete određenom seminaru i kako se to uklapa u vašu sferu interesovanja.

Nekada su kriterijumi za prijem učesnika oštriji, pogotovo ako je reč o događaju koji podrazumeva i neko putovanje, ili o seminarima koji podrazumevaju manji broj ljudi. Jedno je sigurno – ukoliko ne probate, sigurno nećete uspeti.

Nekada će vas iz gomile izdvojiti biografija sa velikim brojem posećenih seminara sa sličnom tematikom, a nekada motivaciono pismo koje će biti originalnije od drugih. Nikada ne možete biti sigurni koji su tačni kriterijumi prema kojima organizatori biraju učesnike, pa svakako ništa ne gubite ako pokušate.

Ako želite da u potpunosti iskusite atmosferu seminara i ne propustite nijedan momenat istog, postanite deo organizacije seminara i tako sebi osigurajte mesto na događaju. Raspitajte se po upisivanju fakulteta koje organizacije tu postoje i ko se bavi planiranjem istih, i potrudite se da postanete njihov član. Tako ćete imati najbolji uvid u predstojeće događaje.

Upoznaćete kolege sličnih interesovanja

Seminari, pogotovo oni koji podrazumevaju kraća putovanja, su sjajna prilika da upoznate ljude vaših godina koji dele slična interesovanja, i ujedno sklopite prijateljstva koja će trajati celog života.

Čućete iskustva kolega koji su prošli niz sličnih događaja, a moći ćete i da posavetujete one kojima je ovaj tip organizacije još uvek nepoznat. Ako su vaši novi poznanici iz drugog grada, ili čak države, otvorićete sebi vrata za istraživanje novih predela tako što ćete ih nekad posetiti, ili će vas oni uputiti šta da obiđete u njihovom rodnom mestu.

Steći ćete nove kontakte

Osim što ćete steći prijatelje, na događajima ovog tipa upoznaćete i ljude značajne za vaš profesionalni razvoj. Seminari su mesto na kome ćete moći lično da popričate sa predavačima, predstavnicima bitnih kompanija, sponzorima ovih događaja, ljudima iz organizacije.

Sakupljajte vizit karte, jer će vam nakon završenog fakulteta sigurno biti potrebne. Takođe se možete obratiti nekome ukoliko vas zanima neki vid prakse, sigurno ćete imati više šanse ukoliko se raspitate uživo nego preko telefona.

studenti u hodniku

Susrećete se sa drugim kulturama

Ukoliko uz sreću (i trud) postanete deo seminara u inostranstvu imaćete jedinstvenu priliku da iskusite život studenata u drugim zemljama, naučite više o njihovoj kulturi, ali i sistemu obrazovanja.

Susret sa drugim kulturama obogaćuje svaku osobu i širi poglede na svet. Ne morate posetiti egzotične zemlje da biste stekli nova iskustva, nekada će vas iznenaditi destinacije koje niste ni pomišljali da posetite. Osim što ćete se vi vratiti sa novim informacijama, ujedno ćete biti predstavnik svoje zemlje, što je uloga koju bi trebalo da shvatite ozbijno.

Vaša biografija će biti bogatija

Iako vam se možda ne čini tako, bukvalno svaki deo vašeg CV-a i svaki događaj koji posetite će vam značiti prilikom apliciranja za posao u budućnosti. Činjenica da ste prisustvovali na lokalnim ili međunarodnim seminarima i konferencijama je veoma lepa stavka u biografiji, koja govori o tome da ste osoba koja radi na svom ličnom razvoju, i razmišlja o budućnosti.

Svaki seminar je novo iskustvo, pa ćete na njima sigurno steći znanje iz oblasti koje vas interesuju, a uz to naučiti dosta toga o društvenim odnosima, grupnoj interakciji i radu u timu. Nije svo znanje dostupno u knjigama, što ćete shvatiti kada krenete da posećujete ovakve događaje.

Seminari su nešto što se ne propušta, a ukoliko se bavite organizacijom istih vaše iskustvo će biti utoliko bogatije. Stručni tim Eventa vam može pomoći oko kompletne organizacije, što podrazumeva razradu strategije, pronalaženje odgovarajućeg prostora i brigu o vašim gostima i posluženju.

decor