saveti za tim bilding

Saveti za bolji tim bilding događaj

Efektivan tim je onaj čiji članovi imaju odličnu poslovnu komunikaciju. Jedan od načina na koji možete doći do ovog cilja je tim bilidng. Zaposleni će pokazati bolje raspoloženje, imaće prijatniji odnos prema poslu. Ove aktivnosti mogu biti odlična nagrada kao zahvalnost za dobar rad, ali i poboljšanje poslovnih odnosa. Zbog toga, pročitajte kako da napravite dobar tim bilding događaj i maksimalno ga iskorstite.

Ono što sebi ne bi trebalo da dozvolite je loše organizovan tim bilding događaj, jer on može loše uticati i na zaposlene, ali i na firmu i poslovanje. Bitno je da napravite plan i da ga se držite, da ne prepustite baš sve slučaju.

#1 Postavite cilj i odredite budžet

Razmislite šta je razlog pravljenja tim bildinga. Da li vi želite da nagradite svoj tim, zato što su postigli veliki uspeh za firmu, ili jednostavno želite da ih rasteretite od nakupljene tenzije i velikog posla koji obavljaju svakodnevno.

Takođe, međusobni odnos i komunikacija među kolegama na svakodnevnm nivou je veoma važna i ona se značajno može unaprediti uz opuštene igrice, koje se tiču ličnog međusobnog upoznavanja.

Kada imate cilj događaja, možete da odredite budžet, i koji su okviri u kojima možete da se krećete.

#2 Ne organizujte tim bilding u vreme slobodnih dana

Zaposleni će mnogo više ceniti ukoliko ne odlučite da pravite tim bilding u njihovo slobodno vreme. Situacija je takva da oni verovatno provode već dosta vremena na poslu i obavljaju stvari koje nisu jednostavne i lake.

Ako odlučite da organizujete tim bilding za vikend, to dosta negativno može uticati na čitav ishod, jer svako želi da malo slobodnog vremena iskoristi onako kako želi. Naravno, neophodno je na vreme najaviti tim bilding aktivnost, kako bi što veći broj zaposlenih bio prisutan i bio u mogućnosti da isplanira svoje vreme.

Obratite pažnju na zaposlene koji imaju decu, jer oni imaju tačno određeno vreme kada moraju da pokupe decu iz škole i vrtića, pa je bezobzirno organizovati tim bilding u to vreme.

#3 Ne opterećujte zaposlene dodatnim poslom

Često poslodavci, kada organizuju tim bilding aktivnosti u toku radnog vremena, imaju običaj da, nakon toga, zaposlene zatrpaju poslom koji nije obavljen zbog tim bilding aktivnosti. Tražite vreme kada ima manje posla, pa u tom trenutku obavite događaj, jer poenta ovog načina komunikacije se gubi, ukoliko će zaposleni to morati da vrate prekovremenim radom, koji nisu planirali.

Niko ne želi da zbog tim bilidng događaja i nekoliko dana na planini sa svojim kolegama, žrtvuje buduće vikende i vreme koje voli da provodi sa porodicom i prijatlejima.

saveti team building

#4 Zaposlite profesionalce

Nije lako organizovati dobar tim bilding događaj, koji će biti zanimljiv različitim karakterima. Agencije za organizaciju događaja, poput nas, bave se profesionalnom organizacijom tim bilding aktivnosti, koje su bitne za vašu firmu.

Na ovaj način, vi nećete morati da brinete o organizaciji, terminu, zanimljivostima, igricama, različitim aktivnostima, već ćete to prepustiti onima koji su stručni, a vi možete iskoristiti slobodno vreme da se upoznate bolje sa ljudima koji rade za vas.

Profesionalci znaju koje zabavne igre i vežbe mogu da podstaknu bolju komunikaciju među zaposlenima, pa nije potrebno da trošite svoje vreme i da razmatrate šta treba organizovati, a šta ne. Ovako slično funkcioniše i gejmifikacija na događajima.

#5 Mora da bude zabavno

Ovo može da bude veliki pritisak, jer je zabava i opuštenost nešto što spontano dolazi među ljudima. Ipak, postoje načini da se zabava podstakne, a vi te načine morate naučiti i iskoristiti ih za svoj tim bilding događaj.

Da bi komunikacija među zaposlenima bila dobra i uspešna, zabavne i uzbudljive igre su obavezne, jer jedinstvena iskustva sa grupom ljudi značajno utiču na zbližavanje. Ukoliko vaš budžet nije veliki, gledanje filma u timu može biti dobra opcija, jer se može uspostaviti posebna konekcija, samo ukoliko to nije česta praksa u firmi.

Uzmite u obzir karaktere zaposlenih, njihova interesovanja, ali i nivo fizičke spremnosti. Skakanje zip line-om sigurno jeste zabavna opcija, ali ukoliko većima ima vleiki strah i nije fizički spremna za tu aktivnost, onda je takav tim bilding potpuni promašaj.

Bitno je da ceo tim radi neke aktivnosti koje inače ne radi, odnosno, da svakog dana dok traje tim bilding događaj, imaju potpuno novo iskustvo.

decor