beogradska arena

Gde se održavaju najveći događaji u Beogradu?

Beograd je jedan od najvećih i najznačajnijih gradova na Balkanskom poluostrvu. Zbog svog statusa, srpska prestonica je domaćin za mnoge manifestacije. Koncerti najvećih svetskih zvezda, sportski događaji, godišnji sastanci institucija, festivali… Evo i gde se u Beogradu održavaju najveći događaji.

Beogradska arena

Beogradska arena je dvorana na teritoriji opštine Novog Beograda, u kojoj se održavaju razne sportske, kulturne, izložbene i manifestacije zabavnog karaktera.

Ako čujete različite nazive za ovu dvoranu, ne dajte se zbuniti. Nazivi poput Kombank ili Štark arena su sponzorske prirode, a radi se o istoj zgradi, jednoj jedinoj – Beogradskoj areni.

Arenu godišnje poseti između 600.000 i 800.000 posetilaca, dok je kapacitet posetilaca na pojedinačnoj manifestaciji između 20.000 i 25.000 ljudi.

Kada i kako je nastala Beogradska arena?

Kao što je to obično slučaj, izgradnja velikih sportskih objekata započinje uokviru ogranizacije velikog sportskog takmičenja. U slučaju Arene, reč je o Svetskom prvenstvu u košarci 1994.

Uslov za održavanje prvenstva bio je izgradnja nove dvorane za košarku. Gradske valsti su se ekspresno organizovale i nakon konkursa, doneta je odluka za izgradnju Arene u Bloku 25 na Novom Beogradu.

Izgradnja je započeta 1991. godine, a cilj je bio veoma ambiciozan. Na projektu je sarađivalo više od stotinu kompanija, ali uzalud. Kada je izbio rat u bivšoj Jugoslaviji, uslovi su bili znatno otežani, a ključna partnerstva sa inostranim kompanijama prekinuta.

Koji su se događaji organizovali u Areni?

Arena je konačno puštena u rad 31. jula 2004. godine, kada je održan košarkaški turnir Dijamantska lopta 2004.

Nakon turnira, u Areni su održani događaji poput:

 • prvenstva na evropskom nivou u košarci, stonom tenisu, odbojci i džudou;
 • košarkaške utakmice za vreme trajanja Univerzijade u Beogradu;
 • takmičenje Pesma Evrovizije 2008;
 • mnogi koncerti domaćih i svetskih zvezda;
 • mečevi reprezentacije u različitim sportskim disciplinama;
 • razne kulturno – umetničke manifestacije.

Pogledajte kratak timelapse video, u kojem je prikazano pripremanje Arene za Evropsko prvenstvo u atletici.

Sava Centar

Sava Centar je međunarodni kongresni, poslovni i kulturno-umetnički centar, namenjen za raznovrsne aktivnosti. Sala Sava Centra je najveća u Beogradu, kao i u bivšoj Jugoslaviji i jedan od najvećih prostora u čitavoj Evropi.

Kada i kako je nastao Sava Centar?

Nakon prve konferencije Organizacije za evropsku bezbednost i saranju, održane 1975. u Helsinkiju, tadašnji predsednik države – Josip Broz Tito, prihvatio je da se u Beogradu održi naredna konferencija. Međutim, Beograd u tom trenutku nije imao ustanovu u kojoj bi se mogao održati ovakav događaj, pa je doneta odluka da se mora izgraditi novi objekat.

Težak zadatak je imao Stojan Maksimović, koji je imao samo mesec dana da preda kompletnu dokumentaciju. Izgradnja je počela 1976. dok je svečano otvaranje održano samo nakon malo više od godinu dana (iako je reč o samo jednom delu Sava Centra).

Sava Centar je u potpunosti bio funkcionalan 1979. Kada je održan 11. Savez komunističke partije Jugoslavije, zbog kojeg su ubrzani radovi i zbog čega se na kraju odustalo od rotirajuće glavne bine.

Zbog impresivne brzine izgradnje čitavog kompleksa, Beograd je postao žiža interesovanja građevinske industrije. Projekat se našao među nominovanima kada je dodeljivana prestižna nagrada Pricker 1979. Štampa ga je nazivala „staklenom baštom”; „svemirskim brodom”; „betonskim brodom mira”…

Koji su se događaji organizovali u Sava Centru?

sava centar

Sava Centar je otvoren prilikom održavanja konferencije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, od tada su održani događaji poput:

 • Međunarodni kongresi i skupovi institucija: OEBS-a, MMF-a, Svetske banke, Interpola, Samit nesvrstanih, skupština organizacije UNESKO…
 • Koncerti svetskih zvezda i orkestara: Lučano Pavaroti, Samanta Foks, Nina Simon, Rejl Čarls, Hulio Iglesias, Sting, Moskovski filharmonijski orkestar, Orkestar Johana Štrausa…
 • Takmičenja za Mis Srbije, Pesmu Evrovizije.

U zbiru se od otvaranja do danas održalo više od 35.000 događaja različite prirode, a procenuje se da je Sava Centrom prošlo više od 15 miliona posetilaca.

Beogradski sajam

Beogradski sajam je najveća institucija svoje vrste u Srbiji, prostire se na 24 hetkara, a sastoji se od 14 hala. Ovde se organizuju sajamske izložbe, kulturno-umetničke manifestacije, kao i tradicionalni novogodišnji vašar.

Nalazi se na levoj obali reke Save u podnožju Topčiderskog brda na opštini Savski Venac. Sajam je jedna od najvećih znamenitosti u Beogradu.

Kada i kako je nastao Beogradski sajam?

Sajam je prvobitno bio na teritoriji opštine Novi Beograd, u naselju Sajmište. Međutim, tokom Drugog svetskog rata pretvoren je u koncetracioni logor, zbog čega nije obnovljen nakon rata. Kasnije je doneta odluka da se izgradi novi objekat, a izbor je pao na lokaciju „Šest Topola”.

Izgradnja je započeta u junu 1955. godine, a završena je 1957. Prvi sajam održan je 23. avgusta 1957. godine, kada je održan Međunarodni sajam Tehnike. Tada je za 11 dana trajanja sajma zabeleženo više od 1.150.000 posetilaca – čak dva puta više nego što je Beograd imao stanovnika u to vreme!

Koji su se događaji organizovali na Sajmu?

beogradski sajam

Nakon Međunarodnog sajma Tehnike, na Beogradskom sajmu održani su sledeći događaji:

 • Evropsko prvenstvo u Boksu i Eurobasket 1961;
 • Koncerti najpopularnijih svetskih i domaćih bendova: Ekatarina Velika, Riblja Čorba, Ajron Mejden, Dip Purpl, Kis i mnogi drugi;
 • Brojni sajmovi domaćeg i međunarodnog karaktera.

Svake godine se na sajmu održi više od 30 manifestacija, a svake godine sajam poseti više od 1.500.000 posetilaca. Među najvećim manifestacijama su Sajam knjiga i Sajam Automobila.

Hotel Crowne Plaza (bivši Hotel Interkontinental)

Crowne Plaza je hotel sa četiri zvezdice koji se nalazi na opštini Novi Beograd, a sa svojih 387 soba i 29 apartmana, drži titulu najvećeg hotela u gradu, kada je kapacitet u pitanju.

Od svog otvaranja, važi kao jedan od centara kongresnog turizma u Srbiji

Kada i kako je nastao Hotel Crowne Plaza

Hotel Crowne Plaza je prvobitno nastao kao Hotel Beograd InterContinental, za vreme bivše Jugoslavije. Izgrađen je kao deo Sava Centra, u svrhu održavanja konferencije Međunarodnog Monetarnog Fonda 1979. godine.

Pored stranih posetilaca i konvencija, seminara, konferencija… Interkontinental je postao glavno mesto među domaćom estradom. Proslava venčanja jedne od najvećih muzičkih zvezda Balkana je održana upravo ovde – svadba Lepe Brene i Bobe Živojinovića.

Nako finansijskog kraha vlasnika tokom kraja starog i početka trećeg milenijuma, hotel je menjao vlasništvo i nazive, dok nije svečano otvoren kao Hotel Crowne Plaza u decembru 2013. godine.

Koji su se događaji organizovali u Hotelu Crowne Plaza

hotel crowne plaza beograd

U toku istorije hotela održani su brojni nacionalni i internacionalni seminari, konferencije i kongresi. U hotelu su odseli čuveni gosti poput Sofije Loren, Tine Tarner, Najdžela Kenedija, Indire Gandi, Džimija Kartera, Borisa Bekera…

Hotel Metropol Palace

Hotel Metropol Palace je hotel sa pet zvezdica u centru Beograda. Nalazi se u između Pravnog i Tehničkih fakulteta u Bulevaru kralja Aleksandra.

Kada i kako je nastao Hotel Metropol

Predviđeno je da ova građevina bude sedište centralnog komiteta Saveza komunističke omladine Jugoslavije. Zgrada je zamišljena kao najveći kongresni centar na Balkanu.

Izgradnja je bila deo velikog programa Omladinske radne akcije i započeta je na leto 1949. Nakon što je ideja o kongresnom centru napuštena, napravljena je revizija planova i doneta je odluka da se napravi luskuzni hotel. Zvanično je otvoren 20. avgusta 1957. godine.

Koji su se događaji organizovali u Hotelu Metropol

hotel metropol beograd

Od svog otvaranja važio je za jedno od najelitnijih mesta u Beogradu, a upravo ovde je Tito organizovao proslave Nove godine.

Hotel je tokom svoje istroije važio za jedan od glavnih centara kongresnog turizma, a neki od slavnih gostiju su bili političke ličnosti raznih zemalja (Hajle Selasije, Nikola Čaušesku, Leonid Brežnjev, Če Gevara…), šahisti (Bobi Fišer, Boris Spaski…), astronauti (Nil Armstrong, Baz Aldrin) i brojni drugi.

Danas Hotel Metropol važi za jedno od najmodernije opremljenih zdanja u Beogradu i poseduje kapacitete za održavanje raznih seminara i konferencija.

Da li tražite prostor za organizaciju svog događaja? Možda vam nije potrebna baš Beogradska Arena, ali svakako želite da vaš događaj ostane zapamćen. Mi znamo i ostale prostore, koji mogu da zadovolje sve kriterijume neophodne za uspešnu organizaciju događaja.

 

decor