Žena u poslovnoj odevnoj kombinaciji

Kodeks oblačenja – vodič za biznis odevnu kombinaciju

Odabir savršene odevne kombinacije nikada nije bio jednostavan zadatak, a stvari se dodatno komplikuju ukoliko se radi o biznis odevnoj kombinaciji. Ovo pitanje je naročito bitno ukoliko ste na samom početku karijere, kada se osećate manje sigurno i niste u potpunosti uvereni u to šta bi bilo najbolje da obučete kako biste ostavili što bolji utisak.

Čak i kada nije jasno naglašen, uvek postoji određeni dress code kojeg je neophodno da se pridržavate kako biste izgledali reprezentativno u datoj prilici.

Savet: U slučaju da idete na neki važan poslovni sastanak (a i generalno), treba da izbegavate veštačke materijale koji iritiraju kožu i podstiču znojenje i da birate isključivo ono u čemu ćete se osećati najprijatnije.

Ovo se ne odnosi samo na to kakvu košulju ili sako nosite, već i na ono što se nalazi ispod njih, stoga su kvalitetan donji veš i majice koje možete pronaći npr. u Extreme Intimo radnjimust have za ovakve prilike.

Ženska garderoba koja ostavlja pozitivan utisak

Za razliku od muškog dela populacije, žene imaju tu mogućnost da uživaju u gotovo neograničenom izboru kada je u pitanju garderoba. Njihova prednost je u tome što neretko mogu da nose istu ili sličnu garderobu kao i muškarci (npr. košulje ili pantalone), dok je  varijanta u kojoj muškarac nosi haljinu na sastanak u poslovnom svetu – nemoguća.

Postoji nekoliko nepisanih pravila koja svaka žena treba da prati kada je u pitanju biznis oblačenje, a mi vam navodimo tri najvažnija, koja će osigurati da vaša odevna kombinacija bude dobitna.

Kancelarijski nameštaj

#1 Zaboravite na gola ramena, suknje iznad kolena i duboki dekolte

Ukoliko vam je cilj da ostavite što pozitivniji utisak – kratke suknje, majice koje otvaraju ramena i imaju duboki dekolte sigurno neće biti od pomoći. Elegantna i svedena haljina ili kombinacija košulje i suknje (ili pantalone) su savršeni izbor. 

Slična pravila važe i za odabir cipela – ako je pred vama izbor između onih sa otvorenim i zatvorenim prstima, uvek se odlučite za drugu varijantu. Pri čemu strogo vodite računa da visina štikle ne prelazi 5-10cm.

#2 Minimalizam pre svega

Potrudite se da ne preterujete sa aksesoarima. Što manje, to bolje. Ručni sat će sagovorniku poručiti da ste ažurni sa vremenom, a marama ili kaiš u drugačijoj boji od one koju nosite će razbiti monotoniju.

Izbegavajte jake parfeme i mirise. Neka vam frizura bude uredna, a šminka blaga. Torba koju nosite treba da se slaže uz odevnu kombinaciju.

#3 Usklađenost boja

Haljina, košulja, suknja, pantalone… Šta god da odaberete da obučete tog dana, obavezno se potrudite da vaše boje budu usklađene. Nabolje je da vaš izbor bude bela, crna, siva, plava ili bež boja, sa kojima sigurno neće biti greške jer su u pitanju klasične boje, koje odaju utisak ozbiljnosti i neutralnosti.

Muška garderoba koja pruža osećaj samopouzdanja

Kada se radi o odabiru muške garderobe, ni ovo nije jednostavan zadatak iako na prvi pogled tako deluje. Muškarci su svakako mnogo lakši za stilizovanje od žena ali je i njima potrebno vremena da pronađu pravu garderobu za sebe.

Ispravan odabir garderobe ima snažan uticaj na podizanje samopouzdanja, a sa dovoljno visokim samopouzdanjem – i nemoguće postaje moguće!Muškarac u poslovnom teget odelu

 

#1 Jednostavnost kao glavni kriterijum

Zlatno pravilo u slučaju da nosite tamno odelo: uparite ga sa svetlom košuljom. Na taj način boje se neće stopiti, a vi ćete izgledati reprezentativno u datoj prilici. Bitno je da košulja koju nosite nema na sebi jake printove koji bi odvlačili pažnju. U ovom slučaju važi isto pravilo koje važi i za žene: sklad boja je bitan, te se prilikom odabira garderobe opredeljujte za klasične boje. 

Ukoliko ste muškarac koji treba da ide na neki manje formalan razgovor, onda je tamni džins idealno rešenje za Vas! U svakom drugom slučaju tu su nezaobilazne pantalone sa kojima sigurno nećete pogrešiti.

#2 Pazite na detalje

Ukoliko nosite sat, obratite pažnju na to da se on slaže sa kaišem i cipelama i nikako ne preterujte sa mirisima.

Uredno ošišana kosa i sređena brada su takođe jako važni kako bi ostavili što bolji utisak na Vašeg sagovornika. 

Odelo ipak čini čoveka

Za kraj, važno je reći da je prvi utisak jako bitan. Nezavisno od toga da li idete na konferenciju ili na razgovor za posao, jedan deo tog utiska čini upravo odelo koje nosite. Zato je jako važno da to bude odeća koja vam dobro stoji, u kojoj se osećate udobno i samouvereno. Potrudite se da to što nosite bude taman po vašoj meri jer ćete samo tako moći da ostavite utisak sigurne osobe.

decor