Muškarac obučen smart kežual

Kako se obući za konferenciju?

Ukoliko upravo planirate odlazak na seminar, konferenciju, ili sličnu poslovnu priliku, sigurno vam je bar jednom kroz glavu prošla ona čuvena: Šta da obučem? Bilo da ste muškarac ili žena, ovo je vrlo često pitanje na koji mnogi ne znaju da odgovore, posebno kada je reč o mladim poslovnim ljudima koji tek započinju karijeru.

Kao profesionalci koji se bave organizacijom seminara, konferencija i sličnih poslovnih događaja, na njima smo često bili i prisutni, a odlično znamo kako treba da izgleda dress code za ove prilike – čak i kada on nije jasno naglašen. 

Podelićemo sa vama ovo iskustvo i u narednim redovima vam predstaviti kako se obući za konferenciju, odnosno kako se obući za poslovni događaj, ma koju formu on imao.

Šta muškarac da obuče za konferenciju?

Kao i za ostale prilike, i kod ove važi pretpostavka da su muškarci lakši za stilizovanje od žena. Kada se muškarci pitaju kako se obući za seminar ili konferenciju, obično ne razmišljaju o tome koji komad garderobe će obući, već o tome koje će on boje ili dezena biti i kako će ga uklopiti sa ostalim komadima i asesoarima. 

To je zato što je pred muškarcem zaista jednostavan izbor – dole može da obuče: farmerke ili pantalone, cipele ili elegantnije patike, a gore majicu, košulju ili sako. Zavisno od tipa konferencije, seminara ili poslovnog događaja na koji ide, muškarac treba da se obuče manje ili više elegantno. 

Stajling za opuštenije konferencije

Kod konferencija na kojima učestvuju mladi, kao i konferencija koje nemaju preozbiljan ton u pozivu i ne čine se previše formalnim – tamne farmerke u kombinaciji sa elegantnim patikama (ne sportskim) i opuštenom košuljom (ili polo majicom tokom toplijih dana), sasvim su korektno rešenje.

Stajling za formalnije konferencije

S druge strane, kada je u pitanju konferencija ozbiljnijeg tipa – preporučujemo kombinaciju sa kojom nema greške – odelo. Naravno, smoking i leptir mašne rezervisani su sa svečanije prilike, pa je sasvim dovoljno obući nešto opuštenije odelo na konferenciju i tako odavati dovoljno ozbiljan i profesionalan utisak. Odelo se, naravno, kombinuje isključivo sa cipelama. 

Dodatni saveti za spremanje za konferenciju 

Odelo ne čini čoveka – tu su i frizura, brada i asesoari. Poslovne prilike kao što su konferencije odlične su za sticanje novih kontakata na koje želite da ostavite što bolji utisak, pa je poželjno da na njima izgledate uredno i pristojno – od glave do pete.

Pojavite se sa sveže ošišanom kosom, sređenom ili sveže obrijanom bradom i sa asesoarima koji se slažu i dobro dopunjuju uz garderobu. Preporučujemo da sat uklopite uz kaiš i cipele. Šarene čarape zanimljivih boja vrlo su moderne, a nosili su ih i najviši svetski državnici na vrlo ozbiljinim korporativnim konferencijama, pa i njima možete razbiti monotonu poslovnu kombinaciju i ostaviti jak utisak. 

Šta žena da obuče za konferenciju?

Kod žena je stvar nešto teža, jer je izbor različitih komada garderobe veći. Naime, i žena, kao i muškarac može obući farmerke i košulju ili žensko odelo, ali ona se na poslovnoj konferenciji može pojaviti i u: haljini, suknji i košulji ili majici, ili kombinezonu.

Poslovna žena u sakou

Dress code poslovnih događaja diktira korporativna modna pravila

Koji god odevni komad da žena odabere, ono što posebno preporučujemo, čak i kad u dress code-u konferencije to zvanično ne piše, jeste to da: ramena i deo nogu iznad kolena ne smeju biti otkriveni, kao ni dekolte. Dakle, bilo da su u pitanju elegantne poslovne bermude, suknja ili haljina – idealna dužina je do iznad kolena, a ramena bi trebalo da budu potpuno pokrivena.

Outfit za poslovni događaj

Gore će na ove odevne komade najlepše stajati košulja ili fina bluza, a ako birate one sa nešto kraćim rukavima – neka rukavi ne otkrivaju ramena. Za ozbiljnije konferencije, elegantno žensko odelo, poslovna haljina do kolena, ili suknja do kolena, uz košulju ili bluzu i sako, najbolji su izbor.  Uz ovo najbolje idu kvalitetne i elegantne, ali ne i večernje, ženske cipele sa ili bez štikle (ne viša od 6 cm). 

Ženski asesoari i oblačenje za konferenciju

Ne bi trebalo preterivati sa asesoarima, a ako ih žena stavlja, nek to bude sveden i lep nakit ili sat. Nikako velike, niti šarene ogrlice i narukvice, kao ni prstenje. Marama je takođe divan modni detalj za ovakvu poslovnu priliku, ali nju treba znati vezati na pravi način, a ešarpe posebno lepo stoje uz haljine sa nešto dubljim izrezom kod dekoltea (koji ne sme kršiti pravila poslovnog dress code-a). 

O dezenima i bojama nismo pisali, jer se podrazumeva da oni treba da se slažu, a sigurno već i sami znate da ne treba da obučete komade sa neonskim ili jarkim bojama, već one primerenije: crne, teget, sive, bež, bele, kao i pastelne, blage nijanse. Uz ove savete, sigurno smo odgovorili na pitanje Šta obući na konferenciju?, pa ćete znati da se obučete za konferenciju, te na njoj ostavite jak prvi utisak, a zatim se svojim učešćem i interakcijom predstavite učesnicima i na profesionalnijem nivou.

decor