Devojka u plavoj košulji sa telefonom u rukama

Ko su hostese i šta podrazumeva njihov posao

Jedno od najpopularnijih zanimanja mladih devojka, a pretežno studentkinja jeste posao hostese. Međutim, iako je posao hostese veoma zanimljiv mladima, potrebe za ovim mestom su nadaleko tražene, jer su osobe koje plene osmehom, pojavom i gostoprimljivošću neki od bitnijih faktora da se gosti zadrže na nekom mestu ili da negde uopšte i dođu.

Ukoliko želite da saznate više o osobi koja će vas dočekati na narednoj proslavi, o tome šta su hostese, ili još bitnije – koji je posao hostesa, preporučujemo vam da ostanete sa nama do kraja priče.

Tradicija domaćice koja dočekuje goste na vratima

Tradicija srpskog gostoprimstva nadaleko je poznata u svetu, a već odavnina se praktikuje da na dan neke proslave, svadbe, rođendana, slave i sl. goste na vratima dočekuje ili domaćica kuće ili mlada devojka koja je iz komšiluka došla da pomogne oko posluživanja i ugođaja gostima.

Običaj koji se zadržao do danas i prešao je na gotovo sve sfere ugostiteljstva, malo se razlikuje od svojih predaka. Posao hostese je naizgled veoma zanimljiv, dinamičan i ne toliko težak, dok su prvod i dobra zarada zagarantovani.

Iako u se u društvu vezuju mnoge negativne konotacije za posao hostese, zbog stvarnost i društva koje se često igra sa koncepcijom ženske lepote – hostesa je ono bez čega nijedna kvalitetna proslava ili ugledan klub ne može – ona je deo osoblja, neko ko će odgovoriti na pitanja radoznalih gostju i ko svojim stavom čini sveukupni, i onaj najbitniji – prvi utisak o nekom mestu.

Šta su hostese?

Hostesa je terminološka pozajmljenica iz engleskog jezika, koja bi prevedena na naš idiom u buklvalnom smislu označavala domaćicu. Poslom ugošćavanja se vrlo retko bave i pripadnici jačeg pola, u kada im se dodeljuje “službeni” naziv – host. Host za domaćina, a za domaćicu posao hostese (slično kao u raspodeli stjuard i stjuardesa).

Nasmejana devojka koja radi kao hostesa u restoranu

Koje osobine treba da poseduje dobra hostesa?

Kvalitetna osoba za posao hostese ne niče u izobilju i, zapravo, veoma je teško pronaći osobu koja će svoj posao hostese shvatiti vrlo ozbiljno i posvećeno. Naravno, dosta zavisi i od klijentele lokala koji ima potrebu za hostesom, a ukoliko se i vama javila potreba za hostesom na nekom slavlju, budite bez brige.

U narednim pasusima predstavićemo vam karakteristike i kvalitete koje jedna profesionalna hostesa treba da poseduje kako biste na najbolji mogući način odabrali, prepoznali i unajmili osoblje visokog kvaliteta.

Šta je posao hostesa?

1. Mnoge hostese poseduju završene obuke za obavljanje ovog posla

Da, u otmenom društvu i u eminentnim lokalima posao hostese ne dobija tek bilo koja devojka, već prednost uvek ima ona sa boljim, dužim i kvalitetnijim iskustvom. Osim toga, za posao hostese u otmenom restoranu neophodno je proći i određene obuke i kurseve.

Ne može se osporiti mogućnost obuke nekome ko želi da stekne profesionalna znanja za posao hostese kako bi mogao kvalitetno da ga obavlja i da očekuje da će imati više posla i  na taj način povećati i svoju zaradu.

Šta donosi obuka za posao hostese?

Na kursu za posao hostese polaznice uče načine pravilnog predstavljanja gostima, asertivnost i promociju određenog proizvoda ili usluga. Najveća se pažnja poklanja načinu obraćanja i adekvatnoj komunikaciji sa klijentima, što je veoma bitno za organizovanje poslovnih proslava.

Minimalni nivo obrazovanja jedne hostese koja planira da duže vreme obavlja posao hostese jeste srednja škola, ali se svaki naredni korak u proširenju obrazovanja tretira kao velika prednost. Iz toga proizilazi da hostese u Srbiji po zakonu moraju biti punoletne.

2. Prijatan izgled

Činjenica je da neko ko želi da se bavi zanimanjem kao što je posao hostese mora da poseduje određenu dozu šarma i ženstvenosti, što je u većini slučajeva povezano sa time da je za posao hostese fizički izgled prilično bitan.

Za posao hostese, devojka treba i lepo da izgleda i da lako vrši prezentaciju usluge/proizvoda.

3. Asertivnost i umešnost u komunikaciji sa klijentima različitih opisa

Na prvom mestu se očekuje da svaka prijavljena devojka za posao hostese poseduje adekvatno umeće komunikacije, odnosno da je sposobna da ljubazno komunicira sa ljudima različitog imovinskog statusa, godina, porekla i ostalih karakteristika.

Šta je posao hostesa?

Za posao hostese poslodavac obično priprema generički tekst, koji ona treba da prouči, nauči i pravilno izgovori svaki put kada se pred njom nađe potencijalni klijent. Pored toga,  zadženja hostese su i da ona u taj tekst ubaci konkretne marketinške trikove, kako bi prezentaciju učinila što uspešnijom i otišla korak dalje u pridobijanju klijenta za svog poslodavca.

Poznavanje više jezika je plus a snalažljivost donosi izlaz iz nepredviđenih situacija!

4. Otmena neverbalna komunikacija i govor tela

Upoznavanje sa pravilima neverbalne komunikacije je jedno od osnvnih stvari koje devojka prijavljena za posao hostese treba da savlada do tančina. Zaduženja hostese osim asertivnog, ljubaznog i znalačkog komuniciranja za potencijalnim interesentima, podrazumeva i to da hostesa ne bi trebalo da stoji povijena, naslonjena ili da ima neartikulisane pokrete ruku i nogu. 

Posao hostese obično je namenjen ženskim osobama i to određene životne dobi, mada to ne mora da bude slučaj. Hostese u Beogradu se poprilično razlikuju od hostesa u svim drugim evropskim klubovima. Jedna bitna prednost naših devojaka jeste i njihova lepota, snalažljivost i poznavanje više stranih jezika. Posao hostese je zanimljiv, nimalo lak i čini veliki procenat sveukupnog utiska prilikom organizovanja svakog dešavanja.

decor