Kako se obući za korporativni događaj?

Oblikovanje odgovarajuće odevne kombinacije za korporativni događaj može predstavljati pravi izazov. Bez obzira da li se radi o poslovnom sastanku, konferenciji, banketu ili nekom drugom formalnom događaju u okviru vaše kompanije, vaš izbor odeće ima značajan uticaj na prvi utisak koji ostavljate i na način na koji će vas drugi učesnici događaja doživeti. 

U nastavku ćemo vam pomoći da razumete osnovne smernice za oblačenje za korporativne prilike, kako biste se osećali samouvereno i prigodno bez obzira na vrstu događaja.

Odaberite prigodnu odeću za događaj

Prvi korak u pripremi za korporativni događaj je odabir prigodne odeće. Butik Katrin nudi elegantnu odeću koja će vaš izgled učiniti otmenim i profesionalnim. Važno je da odeća odražava ozbiljnost i profesionalnost. Evo nekoliko smernica za odabir odeće u zavisnosti od vrste događaja:

 • Poslovni sastanci i konferencije: Kada prisustvujete poslovnom sastanku ili konferenciji, cilj je izgledati profesionalno i ozbiljno. Muškarci obično biraju odelo i kravatu, dok je za žene odgovarajuća opcija poslovna suknja ili pantalone uz bluzu ili sakoić. Boje poput crne, sive, tamnoplave i bele su uvek bezbedan izbor.
 • Korporativni banketi: Banketi često zahtevaju malo formalniju odeću u odnosu na poslovne sastanke. Muškarci mogu nositi tamna odela, dok su žene slobodnije u izboru haljina ili elegantnih kombinezona. Dodajte detalje poput nakita ili marama kako biste dodali sofisticiranu notu.
 • Radionice i obuke: Za manje formalne korporativne događaje poput radionica ili obuka, možete se opustiti u izboru odeće. Međutim, i dalje je važno ostati profesionalan. Muškarci mogu izabrati pantalone i košulju, dok su za žene casual suknje i bluze prikladne.
 • Specijalni događaji i proslave: Ako je reč o posebnim korporativnim proslavama ili događajima, imate više slobode u izboru odeće. Muškarci mogu razmisliti o nošenju elegantnih smokinga, dok žene mogu birati svečane haljine. Ovde možete eksperimentisati sa bojama i stilovima.

Pravila za oblačenje za muškarce

Kada je reč o oblačenju za korporativni događaj, muškarci treba da obrate pažnju na sledeće aspekte:

 • Odelo i pantalone: Izbor odela je najbitniji. Tamna odela u bojama poput crne, tamnoplave i sive su siguran izbor za većinu korporativnih prilika. Obratite pažnju na pravilno prijanjanje odela kako biste izgledali profesionalno.
 • Košulja i kravata: Košulja bi trebala biti jednostavna i savršeno ispeglana. Kravata treba da bude u skladu sa bojom i stilom odela. Klasične boje poput crvene, plave ili sive često su prikladne.
 • Obuća: Obuća bi trebala biti čista i uredna. Crne cipele su najčešći izbor za formalne događaje, ali boja obuće treba da se slaže sa bojom odela i najčešće kaišom.
 • Dodaci: Ne zaboravite na dodatke kao što su kaiš, mašne ili marame. Dodaci mogu dodati sofisticiranu notu vašem izgledu.
 • Frizura i brada: Osim odeće, briga o frizuri i ličnoj higijeni takođe su važni. Pazite na čistu i urednu frizuru, kao i na urednu bradu.

Pravila za oblačenje za žene

Žene takođe imaju niz smernica koje treba da prate pri izboru elegantne odeće za korporativni događaj:

 • Poslovna suknja ili pantalone: Poslovna suknja ili pantalone su osnova ženske poslovne odeće. Birajte neutralne boje i izbegavajte suviše uske modele.
 • Bluza ili košulja: Odaberite pristojnu bluzu ili košulju koja se slaže sa suknjom ili pantalonama. Izbegavajte previše dekoltea i providne materijale.
 • Sako ili blejzer: Sako ili blejzer mogu dodati ozbiljnost vašem izgledu. Birajte modele koji se slažu sa donjim delom odeće.
 • Obuća i torba: Nosite udobne i prigodne cipele za događaj. Torba bi trebala biti profesionalna, poput kožne aktovke ili elegantne tašne.
 • Nakit i šminka: Dodajte jednostavan nakit koji ne privlači previše pažnje. Šminka treba da bude prirodna i diskretna.

Prilagodite svoj izgled temi događaja

Nakon što ste odabrali osnovnu odeću, važno je prilagoditi svoj izgled temi događaja. Evo kako to možete uraditi:

 • Tema događaja: Razmislite o temi i svrsi događaja. Da li je reč o formalnom sastanku, zabavi ili konferenciji? Vaš izbor odeće treba da odražava svrhu skupa.
 • Boje i stil: Prilagodite boje i stil odeće temi događaja. Na primer, za konferenciju možete odabrati ozbiljniji izgled, dok za proslavu možete eksperimentisati sa svetlijim bojama.
 • Dodatni detalji: Dodajte detalje kao što su marama, džepni kvadratići ili nakit koji odgovaraju temi događaja. Ovi dodaci mogu doprineti da se istaknete i prilagodite izgled prilici.
 • Udobnost: Ne zaboravite na udobnost. Bez obzira na temu događaja, odeća treba da vam omogući slobodu kretanja i udobnost tokom celog događaja.

Važno je imati na umu da je pravilno oblačenje za korporativni događaj važno kako biste ostavili dobar utisak i poštovanje prema domaćinima i kolegama. Pridržavanje osnovnih smernica za oblačenje i prilagođavanje svom stilu i temi događaja će vam pomoći da se osećate samouvereno i spremno da se suočite sa bilo kojom situacijom. 

Osim toga, ne zaboravite da je profesionalno ponašanje i samopouzdanje uvek ključno bez obzira na to šta nosite.

decor