Radni kutak u stanu

Kako poboljšati iskustvo rada od kuće i napraviti pravi home office?

U posljednjim godinama, a pogotovo kao posledica globalne pandemije, rad od kuće postao je sve popularniji način rada mnogih ljudi. Kao rezultat toga, stvaranje ugodnog i produktivnog radnog prostora u kući postalo je od izuzetne važnosti. 

U narednom tekstu daćemo vam nekoliko ideja i smernica za to kako da pretvorite vaš radni prostor kod kuće u idelan “home office”.

Ergonomija

Doživljaj rada od kuće značajno može uticati na vaše fizičko zdravlje. Zbog toga je jako vašno organizovati ergonomski radni prostor. Postoje mnogi modeli gaming stolica koji pružaju pravilnu potporu kičmi i vratu. Podesite visinu stola i stolice kako biste održali pravilan položaj tela. Korišćenje ergonomskih pomagala poput podrške za ruku na podlozi za miš takođe može smanjiti rizik od raznih povreda. 

Pokazalo se da ergonomija, pored zdravstvenih benefita, takođe može jako uticati na produktivnost pojedinca, pa je nemojte olako shvatati kada je u pitanju radni prostor u vašoj kući.

Odaberite pravi prostor

Odvojen radni prostor ključan je za produktivnost i koncentraciju. Izdvojite površinu u svom domu koju možete pretvoriti u radnu zonu. Najbolje bi bilo da odaberete prostor sa što manje ometanja, poput izolovane sobe. Važno je da se osećate udobno, ali i da imate dovoljno prostora za sve potrebne radne materijale.

Ova prostorija trebalo bi da bude namenjena isključivo za rad i ne treba mešati kućne sa poslovima koji se u njoj obavljaju.

Osvetljenje

Dobro osvetljenje ključno je za dobro zdravlje i pojačanu produktivnost. Pokušajte da pronađete prostor s prirodnom svetlošću jer ona ima najpozitivniji učinak na ljude. Ako to nije moguće, odaberite kvalitetne lampe koje pružaju dobro veštačko osvjetljenje. Kvalitetna rasveta pomoći će vam da zadržite koncentraciju i smanjite umor očiju.

Ova stavka pogotovo je bitna ukoliko u sklopu posla radite sa papirima i konstantno ste osuđeni na čitanje i pisanje. Naprezanje očiju se smanjuje dobrim osvetljenjem i samim tim ćete duže zadržati neoštećen vid.

Uredan i organizovan prostor

Čist i uredan prostor može pridoneti vašoj produktivnosti i osećaju mira. Organizujte svoj radni sto tako da imate dovoljno prostora za sve potrebne predmete, ali istovremeno izbegavajte pretrpanost. Koristite fioke ili police za odlaganje dokumenata i ostalih potrepština. Održavajte redovnu rutinu čišćenja kako biste održali svoj prostor urednim i organizovanim.

Ukoliko imate mnogo dokumenata možete koristiti samolepljive papiriće kako biste ih razvrstali ili naći neki drugi sistem koji vama odgovara.

Napravite raspored stvari takav da se retko menja i da uvek znate gde vam se šta u kancelariji nalazi. Više studija pokazalo je da urednost dovodi do povećanja produktivnosti, smanjenju stresa i povećanju motivacije.

Minimalne greške u uređenju prostora mogu dovesti do smanjene funkcionalnosti, pa treba da obratimo pažnju na svaki detalj.

Udobnost i inspiracija

Važno je stvoriti ugodno i inspirativno okruženje u kojem ćete se osećati podsticajno. Dodajte male elemente koji će poboljšati vaše raspoloženje i motivaciju, poput omiljenih slika, biljaka ili mirisnih sveća. Iskoristite boje koje vam donose sreću i energiju kako biste stvorili pozitivno radno okruženje.

Tehnička oprema

Kvalitetna tehnička oprema ključna je za uspešan rad od kuće. Zavisno od vaših potreba, odaberite laptop, monitor, miš i tastaturu koji vam pružaju udobnost i efikasnost. Uverite se u pouzdanost bežične mreže ili još bolje, odvojene mreže koja je namenjena samo za rad.

Investicija u opremu za rad pomoći će vam da poboljšate kvalitet rada kao i doživljaj samog posla.

Latpop, naočare, notes i kafa

Zvuk ili tišina

Zvukovi okoline mogu biti velika smetnja pri radu od kuće. Razmislite o upotrebi slušalica kako biste izolovali buku ili razmislite o postavljanju akustičnih ploča na zidove kako biste apsorbovali zvuk. Tišina može biti jednako važna, posebno ako imate kućne ljubimce ili živahnu porodicu. Razmislite o tome kako će zvukovi uticati na vašu koncentraciju i prilagodite svoj radni prostor prema tome.

Sa druge strane, ukoliko ste neko kome muzika pomaže u produktivnosti, nabavite kvalitetne slušalice koje će vam omogućiti slušanje muzike bez remećenja mira drugih ljudi (porodica, komšije).

Kreirajte rutinu

Kreiranje rutine može vam pomoći da održite disciplinu i produktivnost tokom rada od kuće. Odredite vreme za rad, pauze i obroke i pokušajte se pridržavati tog rasporeda koliko god je to moguće. Rutina će vam pomoći da se lakše prebacite u radni mod i organizujete svoje obaveze.

Dizajn prostora

Poslednje, ali ne manje važno, dizajn radnog prostora može biti izuzetno inspirativan i veliki motivator. Pažljivo birajte boje, dekoracije i nameštaj kako biste postigli željeni estetski izgled. Poigrajte se s personalizacijom prostora prema svojim preferencijama i potrebama.

Setite se da je to kancelarija i prostor u kome treba da radite svaki dan, stoga izaberite detalje koje biste želeli svaki dan da gledate. Posvetite se i najsitnijim detaljima – od stola i stolice do uklapanja boja i motivacionim porukama koje ćete sebi staviti na vidno mesto.

Sada kada znate kako unaprediti iskustvo rada od kuće i idealno urediti poslovni prostor u vašem domu, vreme je da se upustite u ovaj projekat. Prilagodite ove korake svojim potrebama i stvorite radno okruženje koje će vam pomoći da postignete vrhunske rezultate. Ne zaboravite da su kontinuirana adaptacija i poboljšanje ključni za održavanje produktivnosti i uživanje u radu od kuće. Za još interesantnih saveta, pratite naš sajt!

decor