Polaroid fotografija sa venčanja na kojoj su mlada i njena kuma

Kako kuma da se obuče za svadbu?

Uloga kume je suštinska u svadbenoj ceremoniji. Ona je često najbliži prijatelj mlade, i ima zadatak da pomogne nevesti tokom procesa planiranja venčanja i na sam veliki dan. 

Kuma često pomaže nevesti da se oblači i da se pobrine da sve prođe glatko na dan venčanja, a sa tako važnom ulogom, važno je da kuma izgleda najbolje na veliki dan. 

U ovom članku ćemo razgovarati o tome šta kuma treba da obuče, a šta da izbegava da nosi kako bi izgledala elegantno i prikladno.

Elegantan izgled kume inspisiran stilom Elisabetta Franchi

Kada je u pitanju izbor odeće za dan venčanja, kuma treba da uzme u obzir nekoliko ključnih faktora, kao što su kodeks oblačenja, godišnje doba i mesto održavanja. 

Pravila oblačenja za venčanje obično će biti navedena na pozivnici u slučaju da postoje, a to je retkost. Međutim ako je u pitanju formalno venčanje što uglavnom i jeste, kuma bi trebalo da se odluči za haljinu do poda ili elegantnu koktel haljinu, a ključ je u prefinjenosti koju odevni  komadi Elisabetta Franchi unose u svaku priliku.

Sem toga ako je venčanje poluformalno ili ležerno, prikladna bi bila haljina do kolena ili elegantno odelo sa pantalonama. 

Važno je da se pridržavate pravila oblačenja kako biste bili sigurni da je izbor u skladu sa ostatkom gostiju, ali opet za nijansu svečaniji!

Dodatno, sezona će takođe igrati ulogu u određivanju odeće, jer za letnja venčanja idealne su svetle tkanine i svetle boje, dok zimska venčanja zahtevaju teže tkanine i tamnije nijanse. 

Jesenska venčanja pružaju priliku za tople, zemljane boje i bogate teksture, dok su prolećna venčanja savršena za pastele i cvetne printove.

Naravno treba uzeti u obzir pri izboru i ako se venčanje održava u crkvi, onda kuma treba da izbegava sve što previše otkriva ili je preterano upadljivo, ali o tome ćemo više u narednom segmentu gde analiziramo šta kuma ne treba da obuče.

Devojka koja nosi svečanu haljinu

Potencijalni modni promašaji u oblačenju kume

Iako postoji mnogo opcija za ono što kuma može da obuče, postoji i nekoliko stvari koje bi trebalo da izbegava, jer ipak kuma nije dugme i njeno prisustvo je izuzetno važno. 

Najvažnija od njih koju treba da zapamti jeste da izbegava nošenje belog. Bela je tradicionalno rezervisana za mladu, a nošenje se može smatrati pokušajem da sebe stavi u centar pažnju i ukrade mladi njen dan. 

Čak i ako mlada ne nosi belo, ipak je najbolje da je izbegavate iz ljubaznosti!

Sa druge strane, iako je crna klasična boja koja može biti elegantna i prikladna za mnoge prilike, nije uvek najbolji izbor za venčanje. Može se smatrati previše mračnim ili čak neprikladnim, u zavisnosti od stila i kroja haljine. 

Dok kuma treba da izgleda lepo, ona takođe treba da izbegava bilo šta previše otkrivajuće ili blistavo. Ovo uključuje haljine koje su prekratke, suviše dekoltirane ili preuske. Zapamtite, fokus treba da bude na nevesti, a ne na odeći kume!

Još jedna stvar koju treba izbegavati je odeća koja je previše zauzeta ili odvlači pažnju. Ovo uključuje haljine sa smelim šarama ili printovima, ili haljine sa previše ukrasa. Kuma treba da izabere odeću koja dopunjuje ukupan izgled i osećaj venčanja.

Sem toga važno je ukoliko ste kuma da izaberete udobne cipele, jer ćete biti satima na nogama, a poslednje što želite je da vas bole stopala ili da vam bude neprijatno. 

Izaberite cipele koje su i elegantne i udobne i obavezno ih obujte i nosite par sati pre dana venčanja kako biste ih isprobali. Pritom možete poneti i ravnu obuću kao rezervu.

Kao kuma, važno je odabrati odeću koja odražava vaš lični stil, a istovremeno je prikladna za venčanje, jer se vaša uloga ne završava organizovanjem devojačke večeri već tada tek počinje!

Važnost odevne kombinacije kume na svadbi 

Kuma se često smatra desnom rukom neveste, i kao takva, njena uloga je veoma važna. 

Ona je osoba kojoj se mlada obraća kada joj je potrebna pomoć, podrška ili savet tokom procesa planiranja venčanja. Takođe je odgovorna za održavanje neveste mirnom i organizovanom na veliki dan i često ima perspektivu pogodnu da se seti retkih sitnica pri organizaciji

Zbog važnosti njene uloge, kuma mora da izgleda najbolje što može na veliki dan. Njena odeća treba da bude elegantna i prikladna, istovremeno odražavajući njenu ličnost i stil.

Izgled kume na dan venčanja ne znači samo usresrediti se na to da bude lepa, već je i odraz njene uloge i odgovornosti.

Štaviše, ukoliko je kuma dobro obučena biće sigurnija u sebe i osećaće se osećati udobnije, što je važno jer će tokom dana biti na vidljivom položaju, a sem toga bi trebalo da bude u mogućnosti da se slobodno kreće, odnosno da se ne oseća ograničeno ili neprijatno.

Imajući na umu ove savete, kuma će sigurno izgledati lepo i elegantno na veliki dan!

decor