Noćni život u Beogradu

  Beograd – evropska prestonica dobrog provoda

Glavni grad naše zemlje ne nosi bez razloga epitet prestonice dobrog provoda, on je nastao na osnovu recenzija i utisaka turista, ali i rezultata istraživanja pri Institutu ekonomskih nauka u Beogradu. Pre desetak godina ovaj Institut bavio se, za potrebe Sekretarijata za privredu, istraživanjem turističke ponude Beograda, ono što je interesantno je da je vrlo zanimljiv noćni život bio po ocenama ispred bogatog kulturno-istorijskog nasleđa.

Tada je donet zaključak da vrhunska mesta za izlazak Beograd kotiraju kao jedan od vrlo interesantnih gradova na mapi globalno poznatih turističkih destinacija. Od tada se mnogo radilo na tome da Beograd u svetu ne bude prepoznat samo kao mesto zabave i provoda, već i kao dobra konferencijska i poslovna destinacija, ali i mesto za odmor koji svakako podrazumeva dobar provod.

Gostoprimstvo naših ljudi, vedar duh, predusretljivost čine da strani turisti i dalje po ocenama veoma visoko drže noćni provod u Beogradu. Najbolji pokazatelj je veliki broj stranaca, koji raste iz godine u godinu, posebno iz našeg okruženja, koji u vreme novogodišnjih praznika dolaze u srpsku prestonicu kako bi osetili pravi duh tzv. novogodišnje „lude noći“, a mimo praznika kako bi bar na trenutak osetili boemski duh u najpoznatijoj beogradskoj ulici.

Skadarlija– Jedno od najlepših  mesta za izlazak u Beogradu

Nema stranca koji je svratio u prestonicu, a da pritom ne zna gde je čuvena Skadarlija, boemska četvrt koja decenijama čuva tradiciju najlepših mesta za izlazak u Beogradu. Ona ga promoviše kao metropolu provoda  i čuva od zaborava najveće srpske boeme poput Đure Jakšića.

Danas je malo ostalo od nekadašnje velike beogradske boemske četvrti, ali i to malo znači mnogo. Više od jednog veka se u ovom sokaku boemije okupljaju najviđeniji srpski pisci, a turisti imaju priliku da uživaju u njihovim stihovima onako kako ih recituje Skadarlijska dama, poznata glumica Ljiljana Jakšić.

Neki od najstarijih restorana u Skadarliji su Tri šešira i Dva jelena. Ako u Beogradu tragate za mestom u kome i danas  živi dobar duh grada, onda je to Velika Skadarlija. Kažu da se na tom mestu sreću prošlost i budućnost, da u podne možete u zelenoj oazi dvorišta u miru da ručate, a da s večeri mir biva zamenjen vrcavim nemirom boemskog duha gostiju koji su došli da noć provedu uz tamburaše i dobro vino. Po atraktivnosti Skadarlija ni malo ne zaostaje za poznatim beogradskim splavovima i klubovima, koji kao mesta za izlazak kotiraju Beograd  visoko na listi „ludog“ provoda.

Splavovi i klubovi su rešenje dileme “gde izaći večeras u Beogradu“

Ljubitelji dobre zabave znaju da je u našem glavnom gradu najluđa zabava na splavovima,  bez obzira da li se pušta domaća ili strana muzika. Leti se organizuju fenomenalne žurke na najpoznatijim beogradskim splavovima, gde poznata imena sa naše muzičke scene uveseljavaju goste. Ukoliko ste u potrazi za mestom nesvakidašnjeg provoda, dovoljno je da ukucate „gde izaći večeras u Beogradu“ i dobićete spisak najpoznatijih splavova, od kojih su mnogi na Savskom keju, što otvara mogućnost odličnog pogleda na reku i Kalemegdan.

Splavovi  su specifična pozornica na kojoj se odvijaju savremene priče uz popularnu domaću muziku po kojoj smo uvek bili poznati. Treba da znate da su to mesta gde ne postoje pravila, zato se preispitajte jeste li dovoljno spremni za takvu vrstu provoda. Svakako ćete pomeriti granice očekivanja, ali i svoje sopstvene granice uz poznate hitove domaće muzike uz koje se  uživa do poslednjeg atoma snage. Neki su i više godina, pa i decenija najpopularniji tzv. „narodnjački“ splavovi i za njih važi da su institucija dobre zabave u letnjim mesecima u Beogradu.  

Atmosfera sa splavova se teško opisuje rečima, ona prosto mora da se doživi.  Među retkima su oni splavovi koji nude i dnevnu i noćnu varijantu, ali ima i takvih gde preko dana možete da popijete šoljicu omiljenog napitka, a noću uživate u atmosferi nezaboravnog  noćnog provoda uz različite domaće, ali i strane hitove.

Barmen servira koktele

Za one koji žele dašak svežine u poprilično uzavrelom noćnom životu, svakako su restorani  u samom gradskom jezgru, gde se sreću ljudi sa ukusom koji znaju šta je kvalitetan provod i ne pristaju na manje od toga.  

Ove restorane odlikuje spoj najukusnijih jela uz izvanredne nastupe domaćih rok i pop bendova. Oni predstavljaju dobro izblansiran spoj modernog i tradicionalnog za prave zaljubljenike u autentično kafansko iskustvo.

Ponose se jedinstvenom zabavom koja se može doživeti samo u modernim kafanama. Posetioci dolaze sa jednim ciljem, a to je nezaboravno veče od sumraka do svitanja. U ovim restoranima nema ograničenja tako da zabava počinje tek u ponoć i traje do jutarnjih časova.

Ako se uputite iz centra grada ka periferiji, otkrićete mnogo malih kafana, sa dušom i neispričanom pričom. Skrivene od onih koji traže užurbanu zabavu, ove kafane čekaju svoje goste, romantičare i zaljubljenike u život, da zajedno pišu nove priče i pomeraju granice.

Festivali su sve češći povod dolaska stranaca u Beograd

U Srbiji se širom zemlje održava mnogo festivala, a najistaknutiji su u Beogradu. To je jedan od glavnih razloga za rastući broj posetilaca i turista koji dolaze zbog raznovrsnih događaja i manifestacija. U proteklih pet godina, broj smeštajnih kapaciteta u Beogradu udvostručio se kako bi se uspešno odgovorilo na rastuću potražnju. Tako da tokom festivala, koji su postali nezaobilazna mesta za izvanredan provod i prijateljsko druženje, treba rezervisati mesta na vreme

Kalendar je popunjen interesantnim događajima tokom cele godine, pružajući nezaboravna iskustva u svakom mesecu, a tokom leta čak dva do tri puta mesečno. Raznovrsnost manifestacija je zadivljujuća: tu su filmski spektakli, muzičke poslastice, kulturne posvećenosti, sportski izazovi i humanitarne akcije, da ne zaboravimo festivale posvećene hrani, piću i nauci. Veliki je izbor manifestacija, tako da svako može da pronađe nešto po svom ukusu.  

Jedan od najpopularniji događaja na festivalskoj karti je  Beograd Beer Fest, koji poseti i do 500 000 ljudi. BEMUS ili poznate Beogradske muzičke svečanosti su najstariji muzički festival u Srbiji i ujedno i najznačajniji, a njegov značaj je u okupljanju i promociji lokalnih umetnika i njihovog stvaralaštva.

Broj festivala je sve veći, za to je delom zaslužna i  predusretljivost Beograđana, njihov vedar duh, otvorenost za druženje koja kao magnet privlači strance da se prepuste najboljem provodu u ovom delu Evrope.

decor