hrana

7 načina kako da napravite sjajnu prezentaciju hrane

Istraživanja su pokazala da ljudi još više uživaju u obroku ukoliko hrana i izgleda dobro na tanjiru. U nastavku vam predstavljamo 7 načina kako da napravite sjajnu prezentaciju hrane.

Specijalni događaj, bilo da je u pitanju venčanje ili pak ekskluzivna koktel žurka, postaće još bolji ukoliko u prezentaciju hrane uključite nove elemente koji nisu baš klasični – a oduševiće sve goste. Saznajte u nastavku kako da vašu prezentaciju hrane svi pamte:

#1 Koristite staklene tegle

teglaStaklene tegle su postale veoma popularne u poslednjih godinu dana, a s obzirom na to da ih ima u raznim oblicima i veličinama – savršene su  za serviranje predjela i dezerta.

Baš zbog toga se sve češće koriste za prezentaciju hrane, a i vrlo lako se uklapaju u različite stilove dekorisanja i teme događaja.

#2 Drveni tanjiri umesto klasičnih belih

Dosta svetski poznatih kuvara se kunu u velike bele tanjire i odbijaju da koriste bilo šta drugo za prezentaciju hrane, ali zašto ne bi ‘začinili’ malo stvari i iskoristili drvene tanjire?

Meso, domaći hleb i voće su samo neke od namirnica koje izgledaju još bolje na drvenim tanjirima, bilo da su glatki i sjajni ili pak izgledaju kao da je drvo tek isečeno.

Takođe, i zemljane posude mogu biti jako praktične za topla jela jer dugo zadržavaju željenu toplinu, a i uklapaju se u temu koju bismo slobodno mogli nazvati ‘prirodna lepota’.

#3 Kokoskokos

Da, dobro ste pročitali – kokos. Bilo da ga isečenog na pola koristite dok sedite na plaži kao činiju za hranu, ili je pak osnova za pravo gastronomsko remek-delo; činjenica je da će dodavanje kokosa dati malo kreativniji obrt vašoj prezentaciji jela.

Takođe, dobra stvar je to što nećete morati da dugo perete sudove nakon jela jer gosti mogu pojesti skoro sve sudove koje su koristili.

#4 Neka forma jela bude drugačija

Za one malo hrabrije, tu su vertikalne i apstraktne forme prezentacije hrane koje zahtevaju malo više vremena, pa pročitajte još i kako organizovati vreme za bolji život.

Vertikalna forma zahteva maštovitost ali i mnogo neuspelih pokušaja dok se dođe do savršenstva, ali rezultat opravdava sve napore. Jelo se slaže uglavnom na sredini tanjira dok je ostatak prazan ili diskretno ukrašen sosom ili začinima.

Kada je u pitanju apstraktna forma, zaboravite na formu, strukturu, visinu i širinu jela, neka jelo bude što prirodnije – budite umetnik koji će učiniti da ‘nered’ gde je sve rasuto bude lepši od bilo kog reda. Za ovaj način je ključno koristiti mnogo različitih boja na tanjiru.

#5 Japanski način prezentacije hrane

Kada bismo morali da opišemo japanski stil ‘dizajniranja’ jela najbolje bi bilo da kažemo da oni na savršen način kombinuju jednostavnost i unikatnost.

Zanimljivo je to što oni nikada ne pretrpavaju jedan tanjir, već će pre odvojiti hranu u više manjih posudica.  Kada se odlučite na ovakav način prezentacije hrane, možete da zaboravite na sve nedoumice oko usklađivanja boja i formi.

Hrana je uglavnom isečena na male komade i to se uklapa u koncept korišćenja drvenih štapića jer je svako ko je ikada probao da jede štapićima zna koliko je bitno da zalogajčići budu mali.

#6 Korneti za još nešto sem sladoleda?

Većina ljudi automatski pomisli na sladoled kad pročita ili čuje reč kornet, ali ne znaju da se on može koristiti za mnogo više od kugli ovog rashlađujućeg letnjeg dezerta.

Ukoliko niste znali, postoje i slani korneti koji su fantastični za serviranje salata kao što je npr. Cezar salata jer to definitivno interesantnije izgleda nego kada je servirana na jednostavnom tanjiru, a i dodaje hrskavost jelu kao i odličan ukus.

#7 Prilog kao ‘šlag na torti’

Ukrašavanje jela je deo prezentacije hrane koji stavlja lični pečat na kraju spremanja, ali je jako bitno da prilozi koji se koriste za to budu jestivi i da poboljšaju ukus hrane.

Međutim, danas se sve manje obraća pažnja na to da prilozi budu jestivi već se više vodi računa o ‘estetici’ pa tako često vidimo jela i pića ukrašena biljkama koje nikako ne bi trebalo pojesti.

Organizacija događaja je sada mnogo lakša, pa ne vidimo razlog zašto ne bi u najkraćem mogućem roku svojoj porodici i prijateljima prikazali nove načine prezentacije hrane i priuštili im raj kako za čulo vida tako i za čulo ukusa.

decor