peščani sat

Kako organizovati vreme za bolji život

Organizacija vremena ključna je za uspešnu karijeru i život bez stresa. Uz pomoć nekoliko jednostavnih pravila i trikova koje smo opisali u ovom tekstu, naučićete kako organizovati dan bez muke i učiniti svoj život boljim i lakšim

Svi se pomalo divimo onim vedrim, energičnim ljudima koji sve završe brzo i efikasno i uvek imaju vremena za izlaske i da se posvete svojoj porodici, prijateljima i hobijima. Svako od njih će vam reći da je dobra organizacija vremena veoma važna, čime god da se bavite. Naročito kada je organizacija događaja u pitanju. 

Ukoliko želite da vaš život bude manje haotičan i opušteniji, otkrićemo vam nekoliko tajni koje nam omogućavaju da budemo uspešni u našem poslu. Uz ove savete ćete lako završiti sve na vreme i posvetiti se onome što više volite.

Organizacija radnog vremena

Ako na poslu uhvatite sebe kako kršite ruke od stresa zbog rokova ili se dosađujete, nešto ne radite kako treba! Dobro strukturisan radni dan omogućiće vam da budete uposleni i efikasni, ali i da provedete manje vremena na poslu.

Ako se pitate kako organizovati vreme na poslu, gde vam je radno vreme unapred određeno, pokušajte sa nekim od ovih trikova:

  • zapišite sve u agendu – ne dopustite da vam nešto promakne i napravite preglednu listu dnevnih obaveza po satima, imajući na umu vreme koje vam je potrebno za pauze i izvršavanje zadataka;
  • odredite prioritete – koliko god da su neprijatni, prioritetne zadatke uradite što pre, kako biste imali vremena da budete temeljni i opušteni dok radite, i da vas rokovi ne pritiskaju;
  • iskoristite vreme provedeno u prevozu – odgovaranje na mejlove ne ostavljajte za kancelariju, već to završite dok se vozite na posao; inteligentno korišćenje vremena koje svakako gubite na vožnju može vam „odlomiti” mali deo sati koje provodite u kancelariji.

Organizacija vremena za učenje

Studenti najbolje znaju kako vreme proleti u danima pred ispite i kolokvijume. Studentski život je ispunjen stresom, a često je tako bez ikakve potrebe: rokovi su ono što zadaje najviše problema.

Pitanje kako organizovati dan za učenje muči mnoge studente, ali lako je planirati; važnije je pitanje kako se pridržavati zadatog i efikasno učiti. To možete ostvariti pridržavajući se ovih saveta:

  • pametno koristite vreme – kada učite, zaista učite: osigurajte se da vas ništa ne ometa i da vam je koncentracija dobra; preslišavajte se u prevozu i naročito pred spavanje, kada se najbolje pamti;
  • pravite pauze – umoran mozak ne radi koliko god ga vi terali, i zato se ne ustručavajte da malo odmorite. Mozak radi i tokom odmora, upravo na zadržavanju informacija koje su vam potrebne, i zato je svako iscrpljivanje besmisleno i štetno.
  • otkrijte najbolju metodu za sebe – neko najbolje uči kada sluša gradivo, neko čita više puta, a neko koristi mape uma; kada otkrijete optimalnu metodu učenja, uštedećete vreme koje vam je potrebno da zapamtite gradivo.
  • znajte sebe – planirajte dnevni obim rada u skladu sa svojim mogućnostima; nema svrhe nervirati se jer ne možete da uradite više: ako uradite sve što možete, to je više nego dovoljno. Radne navike ne možete da steknete preko noći, ali na njima treba raditi svakog dana.

Organizacija slobodnog vremena – da li je i tada potrebno planirati?

Da, zašto da ne?

Često se dešava da naročito prijatno podne provedemo u zatvorenom prostoru, čežnjivo gledajući kroz prozor i zaklinjući se da ćemo prvog slobodnog dana malo izaći na Sunce, u prirodu. Ni hladna, siva jutra nisu bolja – pakujete se za posao, a pogled vam pada na knjigu koju ste nedavno kupili. Ostali biste s njom u krevetu veći deo dana, ali danas je to nemoguće.

Setite se ovoga kada sledeći vikend provedete u fotelji s jednom rukom na daljinskom a drugom u kesi čipsa, i iako ste se odmorili, osećate se kao da ste izdangubili. Toliko je lepih hobija kojima biste se posvetili, a nikako da to i uradite.

Stoga, zapišite šta vam se zaista radi, i naterajte se da započnete to u subotu ujutru. Malo se napregnite, ustanite ranije i za vikend, i bićete zahvalni sebi što ste najlepši deo sunčanog dana proveli napolju, u nekoj šumi ili bašti.

 

Organizacija vremena zvuči kao nešto dosadno i ozbiljno, ali ako organizujete svoje vreme, imaćete mnogo vremena da budete neozbiljni!

decor