Tip keteringa prema vrsti događaja

Hrana je omiljeni neizostavni deo svakog događaja. Ako ste mislili da to ima veze samo sa Balkanom i našim stilom života koji velikim delom čini hrana i alkohol, varate se. Svugde u svetu je gostima omiljen momenat kada konobar prošeta sa kanapeima i čašama šampanjca.

Nekako se čini da je sve slađe uz ukus dobrog sira i pršute, dogovori se lakše postižu, više se sazna i nauči kad je stomak pun, a i svi su nasmejaniji posle jedne čašice. Danas postoji veliki broj razloga za organizaciju događaja, od svečanih preko edukativnih, a mi smo se potrudili da vam damo sjajne ideje koji tip keteringa treba da služite u kojim prilikama, bilo da organizujete ketering ili ga pripremate sami.

Ketering za seminare

Bilo da je u pitanju organizovanje seminara ili poslovne konferencije, treba imati u vidu prirodu događaja kao i doba dana u kojem se događaj i održava od čega će sam meni zavisiti. Kod seminara i konferencija je ključno trajanje koje je često na celodnevnom nivou. Iz tog razloga, hrana bi trebalo da odgovori na apetit gostiju koji vrlo često imaju samo jednu pauzu za obrok.   

Ideje za jutarnji meni

Ono što je na jutarnjem meniju potpuno neizostavno nije hrana, ali je neophodno ako želite da posetioci budu budni – kafa. Ipak, imajte na umu da ne piju svi ljudi kafu, stoga je (biljni) čaj takođe obavezan. Pecivo, mafini i đevreci su dobitna kombinacija svakog jutarnjeg menija! Savršeno idu uz kafu i čaj, jedu se rukama i lako ih je poslužiti. Imajte na umu da uvek postoje oni koji brinu o ishrani, stoga imajte i rezervne jogurte i sveže voće.

Ideje za popodnevni meni

Kada je u pitanju popodnevni meni, to je doba dana kada su ljudi najgladniji i zato se postarajte da hrana bude raznolika i nešto kaloričnija. Tortilje sa mesom ili samo sa povrćem za vegetarijance su se ispostavile kao idealno rešenje zbog bogatstva ukusa i činjenice da su dobar izbor za „hranu s nogu”. Pica je takođe dobar izbor koji može da bude i zdrav obrok ukoliko je pravljena sa crnim testom ili integralnim brašnom. Namazi od mesa, povrća, ali i zdravija opcija poput humusa u kombinaciji sa toplim hlebom su odlični za predjelo.

Ideje za večernje sate

Meni za večernje sate je dosta opušteniji i jednostavniji od hrane za doručak i ručak. Obično je savim dovoljno da postoji nešto što se jede čačkalicom poput sireva, pršute, pečenice. Masline i slane torte su takođe neizostavan deo. Ukoliko vam je budžet nešto veći, škampi i kanapei sa lososom ili guščjom paštetom su apsolutni hit na svakom događaju. U ovo vreme je prikladno i poslužiti piće; uobičajeno je vino, ali i ponešto od žestine, poput viskija.

Ketering za proslave

Kada je organizacija posebnih događaja u pitanju, atmosfera je veselija a svi gosti su entuzijastični ako pored pića mogu nešto i da pojedu. Iz tog razloga, opcije su brojnije i lakše može za manji novac da se osmisli meni.

Proslava diplome

Ukoliko je u pitanju proslava na kojoj će biti uglavnom vršnjaci slavljenika, treba imati u vidu da se na takvim događajima malo više pije, pa je dobro imati hranu koja će sve da učini sitim. Nešto jeftinija varijanta koja je uvek popularna su slane i slatke kiflice, pitice sa mesom i sirom i nezaobilazni žu žu. Možete ovu varijantu učiniti sasvim jednostavnom posluživanjem pice koja je većini omiljeno jelo.

Ukoliko imate malo veći budžet i želite da budete domišljatiji, postoji veliki broj specijaliteta koje možete poslužiti. Za ovaj tip dešavanja, savetujemo umake poput gvakamola, tomato sosa, topljenog sira u kombinaciji sa tortilja čipsom. Ražnjići sa mesom i povrćem, mini burgeri i hot dog, slani mafini, zapečena lazanja servirana u malim porcijama, su takođe sjajan izbor zbog kog će se zabava prepričavati.

Nova godina

Kada je u pitanju organizacija proslave Nove godine, odabrali smo ketering koji je sofisticiraniji u odnosu na ostale menije, sa akcentom na neobičnije kombinacije. Sigurno ste mnogo puta organizovali tradicionalnu Novu godinu i upoznati ste sa večerom koja se, verovatno, generacijama prenosi u vašoj porodici. Zato smo spremili ideje koje sigurno niste isprobali, a koje predstavljaju pravu harmonija ukusa.  

  • Umesto klasične hrane na čačkalicu, savetujemo rolovani zeleniš u pršuti. Zeleniš može biti bilo koji miks koji ne zahteva spremanje. Zeleniš sa malo limunovog soka, senfa, jabukovog sirćeta i rendanog sira pomešate i tom smesom napunite urolane parčiće pršute. Jednostavno, a inovativno.
  • Sve pohovano je uvek dobar izbor. A da li ste znali da i masline mogu da se pohuju? I da će da vas oduševi ukus.
  • Hrana na štapićima nikad ne izneveri. Možete kombinovati šta god vam padne na pamet, uključujući i voće. Naš predlog je salata na štapiću gde može biti malo mocarele, baby paradajza, zelene salate, maslina, a sve to možete zaliti aromatičnim uljima.
  • Mediteranski specijalitet koji svi vole, a retko se nađe na našim trpezama je – dinja u kombinaciji sa pršutom.
  • Brusketi sa povrćem, lososom, domaće pravljenim paštetama ili biftekom su još jedan način da sigurno ne pogrešite pri pravljenju menija.

Hranu kao jedan od najizraženijih vidova hedonizma treba uzeti u obzir pomešano sa dosta ljubavi. Svaki od ovih menija možete kombinovati po svom nahođenju i u skladu sa ukusima koje znate da će vas ili vaše goste najviše oduševiti.

decor