Urešenje doma

Kako urediti životno gnezdo po svom ukusu?

Uređivanje mesta u kome živite predstavlja dugotrajan posao, koji zahteva pažnju, posvećenost i ulaganje. Da bi svaki deo vašeg stana bio opremljen po vašem ukusu, potrebno je uložiti novac, ali i svoje vreme i ideje. Kako živimo u vremenu koje je okarakterisano kao ubrzano, većina radova prilikom adaptacije prostora, umesto da predstavlja zadovoljstvo, dovodi do veoma stresnih situacija. U želji da sve bude što brže odrađeno, dolazi do grešaka koje će vam kasnije smetati, ali će vas i ispravka svega koštati više.

Međutim, postoje načini da sređivanje svog stana ubrzate, ali i pojednostavite. Time ćete uštedeti na vremenu, sačuvaćete svoje nerve, a urediti svoj enterijer da bude unikatan, funkcionalan i moderan.

Važno je da pronađete stil koji vam se najviše dopada

Većina osoba u svom domu poseduje nameštaj koji je star, pohaban i zreo za zamenu. Gledajući celokupan prostor, stiče se utisak da je u takvim stanovima vreme stalo, pa je i energija u njima zatvorena i negativna.

Ukoliko vam je potrebna promena, važno je da pronađete stil koji odgovara vašem karakteru i koji je odraz vašeg ličnog identiteta. Inspiraciju za adaptaciju možete dobiti preko interneta ili brojnih časopisa za uređenje doma. Naravno, cilj nije slepo pratiti trendove i kopirati već postojeći enterijer, već ga prilagoditi svojim potrebama, dimenzijama i nameni prostorija. Važna činjenica je i koliko vremena boravite u određenoj prostoriji. Čak i vaše zanimanje, pa i godine starosti utiču na adaptaciju prostora. Ukoliko niste sigurni kako srediti svoj životni prostor, možete se uvek posavetovati sa dizajnerom enterijera.

Plan uređenja prostora i izrade specifikacije je važan korak prilikom adaptacije stana

Kada dobijete konačnu sliku o izgledu svog doma, nakon toga sledi izrada plana uređenja prostorija i specifikacije, kojima ćete se voditi prilikom adaptacije enterijera. Plan uređenja podrazumeva ne samo raspored nameštaja, već i zamenu dotrajalih elemenata u vašoj kuhinji, kupatilu ili dnevnom boravku. Sve što je staro i ishabano, trebalo bi izbaciti iz stana. Prilikom adaptacije, proverite dihtovanje prozora i vrata i zamenite ih ukoliko je potrebno. Ovo je posebno bitno kako zbog estetike, tako i zbog energetske efekasnosti, naročito tokom zimskog perioda.

Specifikacija radova odnosi se na vođenje računa o troškovima svih poslova koje ćete obaviti u stanu. Važno je da budete upućeni u finansijske izdatke, jer ipak izdvajate određeni budžet za uređenje svog doma.

Obratite pažnju na detalje i pomoću njih modernizujte svoj dom – da li je cena zebra zavesa isplativija od klasičnih?

Detalji koje unosimo u svoj stan pomažu da istaknemo lepotu prostora u kome živimo. Tako će nove prostirke neobičnih boja i šara izgledati svežije i oplemeniti prostor, umesto starih, teških i glomaznih tepiha koji su se ranije koristili. U današnjem svetu enterijera manje je više, pa ćete otkrivanjem parketa ulepšati svaku prostoriju. Naravno, pod uslovom da je parket očuvan i osvežen.

Prozori i balkoni su veoma važni za propuštanje nevne svetlosti i osvetljavanje svih prostorija. Svetao prostor automatski odaje utisak toplog i lepog doma, a zavese su idealni ukras svake stolarije. Međutim, moderni enterijer je osmislio poprilično zanimljivu varijantu zavesi, koje se odlično uklapaju u savremene stilove stanova – to su tzv. zebra zavese.

Prednosti zebra zavesi su mnogobrojne – od regulacije svetlosti, postizanja bolje privatnosti, lakšeg održavanja, ne poprimanja neprijatnih mirisa hrane i duvana, do prelepog dizajna i osvežavanja svakog životnog prostora. Iz tog razloga, zebra zavese cena su isplativije od klasičnih tipova zavesa, od kojih imaju i duži vek trajanja.

Igrajte se svetlom i dekorativnim sitnicama koje su svima dostupne

Prilikom sređivanja stana, veoma je važno postići sklad između stvari i osvetljenja u stanu. Rasveta može biti različita, od oblika, vrste i boje osvetljenja. Da li će to biti podna lampa pored police sa knjigama ili stona lampa pored kreveta u spavaćoj sobi ili pak zidna lampa u hodniku, izbor je samo na vama.

Slike i posteri životinja, pejzaža i apstraktnih boja su savršene dekoracije za zidove stanova. One unose dozu elegancije, ali i modernizma i kompletiraju ostatak nameštaja. Osim slika, veliki zidni sat, ogledala i ostale zidne dekoracije napraviće veliku promenu u prostoriji u kojoj boravite.

Opšte je poznato da su kreveti i kauči nepotpuni bez jastuka i prekrivača. Ukoliko vaša garnitura za sedenje ne poseduje svoje jastuke, kupite male dekorativne jastuke kojima ćete razbiti monotoniju svog troseda i uneti određenu toplinu u svoj enterijer.

decor