Kako pripremiti kožu za poseban događaj – saveti za blistav ten

Posebni događaji poput venčanja i drugih proslava često zahtevaju da naša koža izgleda besprekorno i blistavo. Upravo zbog toga, važno je pripremiti kožu na pravi način kako biste postigli željene rezultate. U ovom tekstu, podelićemo sa vama nekoliko saveta o tome kako da pripremite kožu za posebne događaje i postignete sjajan i besprekoran ten.

Hidratacija pre svega

Prvi korak u pripremi kože za posebne događaje je hidratacija. Hidrirana koža je ključ za postizanje sjajnog i zdravog izgleda. Pre nego što započnete sa pripremom kože, važno je da se temeljno umijete koristeći blagi sapun i mlaku vodu. Nakon umivanja, nanesite hidratantnu kremu koja je odgovarajuća za vaš tip kože. Hidratantna krema će obezbediti potrebnu hidrataciju i omekšati kožu.

U današnje vreme gotovo je nemoguće ne pronaći odgovarajuću kremu. Ukoliko vam ne odgovara dosadašnja kozmetika online se možete informisati i naručiti sve što vam je potrebno. Ali, zaključujemo da je hidratantna krema obavezna!

Piling – dubinsko čišćenje

Nakon hidratacije, sledeći korak je piling kože. Piling će vam pomoći da se oslobodite odumrlih ćelija sa površine kože, što će omogućiti ravnomerniju upijanje sunčeve svetlosti prilikom sunčanja. 

Možete koristiti različite vrste pilinga, kao što su piling s mehaničkim česticama ili piling na bazi voćnih kiselina. Postoje i razni “kućni pilinzi” koji koriste prirodne sastojke i veoma su jednostavni.

Nanesite piling na vlažnu kožu i laganim kružnim pokretima masirajte kožu lica. Nakon pilinga, isperite kožu toplom vodom i nanesite hidratantnu kremu.

Zaštita od sunca

Kada je koža hidrirana i očišćena, vreme je da razmislite o zaštiti od sunca. Pre izlaganja suncu, važno je da nanesete adekvatan faktor zaštite od sunca

Izbegavajte izlaganje suncu tokom najjačeg sunčevog zračenja, koje se obično javlja između 10 ujutru i 4 popodne. Takođe, nosite šešir i naočare za sunce kako biste dodatno zaštitili kožu od štetnih UV zraka.

Konstantno izlaganje jakom suncu može smanjiti elastičnost vaše kože i izazvati prevremeno starenje. Takođe, ljudi koji su prekomerno izloženi UV zracima imaju značajno veće šanse da razviju rak kože. Dakle, iako nam sunce može pomoći da dobijemo željeni ten, moramo uvek imati na umu da u svemu treba imati meru!

Ukoliko ste planirali da iskoristite lepo vreme i održite proslavu na otvorenom, zaštitni faktor je neizostavan!

Ne zaboravite ishranu

Pored pravilne nege kože, važno je da vodite računa o ishrani. Ishrana bogata antioksidansima, vitaminom C i vitaminom E će pomoći u očuvanju zdravlja kože i doprineti sjajnoj preplanulosti.

Neke od namirnica koje se preporučuju za negu kože su:

  • Voće i povrće bogato vitaminom C – slatka paprika, kivi, brokoli i citrusno voće će vam biti najbolji prijatelji kada se radi o zdravlju vaše kože. Vitamin C koji se u njima nalazi je poznati antioksidans koji može pomoći u stimulaciji kolagena – proteina koji služi kao glavni gradivni sastojak kože. Vitamin C takođe ima ulogu u zaštiti od UV zračenja i njegovih negativnih uticaja.
  • Voće i povrće bogato beta-karotenom – u ovu kategoriju spadaju dinja, šargarepa, mango i zeleniš kao što je kelj. Ove namirnice sadrže antioksidans beta-karoten, preteču vitamina A, koji se pokazao kao efektivan u redukovanju bora i upala kože.
  • Koštunjavo voće i semenke – ove namirnice sadrže omega-3 masne kiseline i razne studije su pokazale da ove supstance mogu pomoći u zaštiti kože od sunca.
  • Kafa, zeleni čaj, riba…

Neka vam ovo budu smernice za svakodnevnu ishranu, ali i posebne događaje – bilo da ste gost ili je na vama da izaberete ketering.

Zapamtite – svi smo različiti

Pored ovih spoljnih i unutrašnjih metoda nege kože, važno je napomenuti da svaka osoba ima nešto drugačiju kožu i individualne potrebe. Vrlo često se dešava da čujemo da je neki proizvod pomogao mnogima, a nama nikako da reši isti taj problem. Ovo je normalna pojava! Svi mi imamo različite tipove kože, živimo u različitim uslovima i hranimo se na različite načine, a ne zaboravimo ni genetiku. Stresiranjem oko ovakvih stvari, samo ćete pogoršati stanje svoje kože.

Ukoliko imate posebne brige ili probleme sa kožom, preporučljivo je konsultovati dermatologa kako biste dobili personalizovane savete i rešenja za vašu kožu. 

Ne brinite, sve je rešivo!

U zaključku, postizanje besprekorne kože zahteva pravilnu higijenu, hidrataciju, zaštitu od sunca, adekvatnu ishranu i odgovarajuće proizvode za negu kože. Kombinacija ovih metoda može vam pomoći da postignete željeni izgled kože i održite je zdravom i blistavom. Preporučujemo da se posvetite redovnoj nezi kože i da budete strpljivi jer rezultati mogu biti postepeni, ali vredni. Vaša koža će vam zahvaliti na uloženom trudu!

decor