Čovek izolira kuću

Kako izgleda kvalitetna izolacija kuće?

Izolacija kuće je najbolji način da se smanje energetski gubici, a samim tim i uštedi energija koja se koristi za grejanje.

Prva asocijacija je spoljašnja izolacija zidova, ali kvalitetna izolacija kuće podrazumeva i izolaciju krova i zamenu prozora za ukupno povećanje energetske efikasnosti  jer brojke ne lažu: oko 30% toplotnih gubitaka se ostvaruje preko zidova, isto toliko preko stolarije i tavanskog prostora.

Sada, na vreme razmišljajte o izolaciji kuće da bi predstojeću jesen dočekali u toplijem domu sa manjim troškovima za grejanje.

Kada nedostaje izolacija u domu je uvek hladno

Kada ne postoji izolacija kuće u prostoru nikada nije dovoljno toplo. Koliko god pojačavali grejanje hladan vazduh pronalazi način da uđe u prostoriju i hladi je pa se dobijaju visoki troškovi, a nedovoljno topao prostor.

Kada se uradi izolacija kuće ona će da čuva unutrašnju temperaturu pa će zimi biti toplije, a leti hladnije. To povlači brojne uštede, ali i smanjenje emisije CO2 u atmosferu.

Naša država i Evropski fondovi podstiču ulaganje za bolju izolaciju pa postoje brojni namenski krediti sa povoljnim kamatama za toplotnu izolaciju doma. Ne samo da izolacija kuće donosi uštedu, već se i krediti uzimaju pod povoljnim uslovima pa je ovo najbolji način da se trajno reši termičko obezbeđenje doma.

 Spoljašnja izolacija zidova

Cena izolacije kuće zavisi od površine koja se oblaže, ali i vrste materijala koji se koristi. Najčešće se koristi stiropor koji može biti različite debljine za što bolje izolacione efekte. Pored njega se koristi staklena i kamena vuna i kamen za fasadu, ali se oni drugačije postavljaju i zahtevaju i sistem obezbeđenja izolacionog materijala.

Kada se postavlja spoljašnja izolacija ujedno se radi i fasada pa u cenu ulazi ceo proces, a dom dobija neverovatnu transformaciju za nekoliko kratkih dana.

 I izolacija tavanskog prostora je jako važna

Toplota u prostoru se penje na gore pa je potrebno postaviti izolaciju na tavansku ploču i krovnu konstrukciju za najbolje rezultate.

Izolacija kuće na tavanskom delu se radi sa staklenom vunom koja se stavlja na tavansku ploču, a potom naliva betonskom košuljicom da bi se napravio habajući sloj i omogućilo gaženje.

I na krovnoj konstrukciji se postavlja staklena vuna, ali se zatvara rigipsom da se ne bi rasipala i bila bezbedna za ljudsko okruženje. Samo se na ovaj način postižu najbolji učinci i ne bi trebalo preskakati korake za potpune energetske uštede.

Izolacija kuće je najbolji način da se uštedi energija za grejanje i dobije topliji prostor uz minimalno ulaganje. Niži računi za struju i manja količina energenata će se odraziti na kućni budžet, a topliji prostor zimi i hladnije prostorije leti su nešto što će usrećiti sve članove domaćinstva.

Najčešće se postavlja stiropor raznih debljina koji se lepi brzo i predstavlja jeftin fasadni sistem koji donosi efikasnu uštedu. Pored njega važna je i krovna i tavanska izolacija.Ova izolacija kuće se radi iznutra, uz pomoć staklene vune koja mora biti pravilno zaštićena da se ne bi rasipala u vazduhu jer je opasna za udisanje. Kada se kompletira sa izolacijom zidova uštede su najviše.

decor