Mikrofon na sceni

Javni nastup – čemu su nas naučili najpoznatiji svetski govornici?

Javni nastup, koliko god ga izbegavali, u jednom trenutku postaje važan za razvoj vaše dalje karijere, napredak na poslu ili prezentaciju nekog ličnog projekta ili poduhvata. Normalno je da nas životne okolnosti vode ka tome da nešto javno prezentujemo, jer je komunikacija sa ljudima, bila ona jednosmerna ili dvosmerna – u prirodi čovekovog postojanja i opstanka. 

S druge strane, strah od javnog nastupa u formalnom ili neformalnom okruženju ume da “parališe” sve čovekove sposobnosti, ukoliko je reč o osobi koja ne voli da bude u centru pažnje i nema prezentacione veštine koje dobri i poznati govornici poseduju. 

Ipak, javni nastup je nešto što može da se uči, vežba i dovede do savršenstva, kada za tim postoji dovoljno jaka želja. U prilog tome govore i brojni primeri iz istorije koji su iznedrili velike govornike, čije veštine javnog nastupa i danas koristimo kao primer dobrog izlaganja.

Ukoliko se spremate za javni nastup, pročitajte savete i zanimljivosti koje smo izdvojili na ovu temu. 

Javni nastup se gradi i vežba – radite na svojim nedostacima

Da veštine javnog nastupa nisu nešto sa čim se čovek rađa, dokazuje primer jednog od najpoznatijih svetskih govornika – Vinstona Čerčila, koji je u mladosti imao čak nekoliko govornih mana. 

Ipak, o njemu učimo kao o majstoru retorike i lepog izražvanja, a ono što se desilo između ove dve krajnosti je dug proces vežbanja, usavršavanja i primene različitih tehnika koje su od nesigurnog mladića koji je jedva dovršavao svoju misao napravile jednog od najboljih govornika u svetskoj istoriji. 

Samo neke od tehnika koje možete primeniti za poboljšanje sopstvenih veština javnog govora su vežbanje pred ogledalom, svakodnevno čitanje i ponavljanje reči i fraza sa glasovima koje teže izgovarate, ukoliko je to slučaj. Na ovaj način ćete u velikoj meri unapred vizualizovati svoj nastup, obogatićete svoj vokabular i govorićete jasnije i “čistije”.

Obrnite pozicije – kako zamišljate dobrog govornika?

Ako tokom vežbanja javnog nastupa niste sigurni da li nešto dobro radite, zamislite kako bi to učinio govornik koji bi se vama dopao. Koliko glasno očekujete da govori osoba koju slušate na nekoj konferenciji? Da li vam ta osoba drži pažnju ako stoji u jednom mestu ili se bolje koncentrišete kada se govornik kreće? Kako dobar govornik po vašem mišljenju treba da se obraća publici? 

Odgovori koje date sami sebi mogu vam pomoći da sebe oblikujete u dobrog govornika koji će se dopasti publici. Jedan od najpoznatijih govornika prošlog veka svakako je Džon Kenedi, za koga se smatra da je u Belu kuću ušao između ostalog i zbog veštine govora i obraćanja publici, što je u tom periodu bio nedostatak njegovih protivnika. 

Kenedijevi govori su često detaljno analizirani, a nije tajna da govori ovog američkog predsednika i danas služe kao primer javnog nastupa bez greške. 

Ne zaboravite zašto ste u ulozi govornika

Ako je manjak samopouzdanja vaša kočnica na putu do uspešnog javnog nastupa koji će se prepričavati u vašim poslovnim krugovima, možda bi trebalo da se vratite nekoliko koraka unazad, kako biste sami sebe podsetili zašto ste baš vi osoba koja drži javin govor. Ukoliko je u pitanju poslovna prilika, verovatno postoji razog zašto ste baš vi, među svim svojim kolegama dobili priliku da prezentujete neki projekat. 

Ovakve šanse se stiču zaslugama, a zasluge nas čine dovoljno kompetentnim da o svom poslu i postignućima govorimo i pred velikim brojem ljudi. Postoji razlog zašto ste tu gde jeste i dok to imate na umu, manjak samopouzdanja neće biti vaš problem. 

Budite jasni, koncizni i prijatni – pokrenite interakciju

Snimanje javnog nastupa mobilnim telefonom

Koncipirajte vaš javni nastup tako da bude jasan, koncizan i zanimljiv. Proverite koliko vam je vremena na raspolaganju i potrudite se da vaše obraćanje ostavi utisak. To možete postići akcentovanjem najvažnijih, ključnih stvari o kojima govorite, iznošenjem nekih zanimljivih činjenica ili čak podsticanjem interakcije sa publikom. 

U zavisnosti od toga šta je tema vašeg javnog nastupa, prenesite svoju poruku tako da vaša publika nakon toga ima osećaj da je čula nešto dobro, korisno, interesantno ili u krajnjoj liniji – zabavno. Čak i kada su najozbiljnije teme u pitanju, spontanost i opušten pristup mogu da stvore sjajnu “konekciju” sa publikom. Naravno, za ovako nešto je potrebno pronaći idealnu meru koja na dobar način prati temu i ozbiljnost povoda vašeg obraćanja. 

TED Talks koncept se zasniva upravo na kratkim obraćanjima publici sa prenošenjem ključnih poruka, koje se izgovaraju na jednostavan i svima razumljiv način, uz inspirativan nastup svakog od govornika. Pregled ovih govora ujedno može biti odlična priprema i za vaš predstojeći javni nastup. 

Takođe, lekcije o interaktivnim i zanimljivim govorima i predavanjima dobijamo i od life couch-eva čiji su seminari izuzetno posećeni. Verovali ili ne, veštine govora, umerena gestikulacija, naglašavanje pravih reči u pravom trenutku i isticanje onog što publika ustvari želi da čuje – jeste ono što ove seminare čini vrlo popularnim i traženim. Samo neki od najpoznatijih svetskih lifecoach-eva koji ovo potvrđuju su Christian Mickelson, Susan James i Esther Hicks. 

Javni nastup zahteva i odlično poznavanje materije koju prezentujete, pa kada ovladate svim veštinama javnog govora, preslišajte sebe i proverite da li zaista vladate materijom onoliko koliko bi trebalo. Uz dobru pripremu, samopouzdanje i malo vežbe, održaćete uspešan javni govor kojim ćete biti zadovoljni!

decor